Można powiedzieć, że sernik w pewnym sensie jest ciastem uniwersalnym. Świetnie pasuje do każdej okazji i większość Polaków za nim przepada. Wielu nawet nie wyobraża sobie świętowania Wielkanocy czy Bożego Narodzenia bez tego ciasta na stole. Pyszny sernik powinien rozpływać się w ustach, a taki efekt można osiągnąć z pomocą pewnego składnika, który kupicie w każdym sklepie. Ciasto jest jednocześnie lekko kremowe i dobrze wyrośnięte. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Sposób na kremowy sernik na Wielkanoc
Pomysłów na przyrządzenie puszystego i wilgotnego sernika jest kilka. Najpopularniejszy z nich to upieczenie ciasta w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że do piekarnika, poza blaszką z ciastem, wkładamy także naczynie z gorącą wodą. Najlepiej jest włożyć formę z sernikiem bezpośrednio do takiego naczynia (blaszkę trzeba wcześniej porządnie zabezpieczyć folią aluminiową). Jest przy tym sporo pracy, więc mamy dla was inny sposób na przygotowanie smakowitego sernika, który rozpływa się w ustach.
Zobacz także:
Tym „magicznym” składnikiem jest mleko skondensowane. Jest słodkie, tłuste i właśnie dlatego tak dobrze komponuje się z resztą produktów potrzebnych do przyrządzenia sernika. Ciasto wychodzi dzięki niemu kremowe i tak dobre, że na jednym kawałku się nie skończy. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować.
Przepis na sernik na mleku skondensowanym
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 1 kg dobrze zmielonego twarogu
- 2 pełne szklanki mleka skondensowanego
- 6 dużych jaj
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (łącznie 80 g)
Twaróg powinien być zmielony dwukrotnie. Nada się też tzw. z wiaderka. 2 pełne szklanki mleka skondensowanego odpowiadają 1 puszce tego produktu (zwykle sprzedaje się go właśnie w takim opakowaniu).
Przygotowanie:
- Na 2-3 godziny przed przystąpieniem do przygotowań wyjmijcie wszystkie potrzebne składniki z lodówki. Muszą mieć jednakową temperaturę pokojową.
- Oddzielcie żółtka od białek. Do miski z białkami wsypcie szczyptę soli i ubijcie na sztywno.
- Do osobnej, większej miski wlejcie żółtka, dodajcie cały twaróg, mleko skondensowane oraz budyń w proszku.
- Całość miksujcie za pomocą miksera na średnich lub wolnych obrotach przez około minutę. Składniki mają się połączyć i stworzyć jednolitą masę, nie ma potrzeby miksowania ich dłużej.
- Teraz stopniowo dodawajcie do masy ubite białka. Po jednej łyżce, cały czas ostrożnie mieszając wszystko trzepaczką.
- Kiedy składniki się połączą, wlejcie masę na sernik do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie w trybie góra-dół przez pół godziny.
- Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 140 stopni i pieczcie jeszcze przez około 45 minut.
- Kiedy sernik będzie już upieczony, wyłączcie piekarnik. Zostawcie ciasto w środku na kilkanaście minut, a po tym czasie uchylcie drzwiczki i poczekajcie, aż sernik całkowicie ostygnie. Odłóżcie do lodówki. Smacznego!
Jakie dodatki pasują do sernika?
Tak przygotowany sernik możecie udekorować w dowolny sposób. Najprościej będzie posypać go cukrem pudrem. Na Wielkanoc warto bardziej poszaleć z dekoracjami i na przykład polać ciasto polewą czekoladową. Nim zastygnie, ułóżcie na niej czekoladowe jajeczka. Możecie też z pomocą pisaka do wypieków i płatków migdałów zrobić „bazie” na wierzchu ciasta. Sernik na mleku skondensowanym fantastycznie smakuje też z polewą z białej czekolady.