Można powiedzieć, że sernik w pewnym sensie jest ciastem uniwersalnym. Świetnie pasuje do każdej okazji i większość Polaków za nim przepada. Wielu nawet nie wyobraża sobie świętowania Wielkanocy czy Bożego Narodzenia bez tego ciasta na stole. Pyszny sernik powinien rozpływać się w ustach, a taki efekt można osiągnąć z pomocą pewnego składnika, który kupicie w każdym sklepie. Ciasto jest jednocześnie lekko kremowe i dobrze wyrośnięte. Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Sposób na kremowy sernik na Wielkanoc

Pomysłów na przyrządzenie puszystego i wilgotnego sernika jest kilka. Najpopularniejszy z nich to upieczenie ciasta w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że do piekarnika, poza blaszką z ciastem, wkładamy także naczynie z gorącą wodą. Najlepiej jest włożyć formę z sernikiem bezpośrednio do takiego naczynia (blaszkę trzeba wcześniej porządnie zabezpieczyć folią aluminiową). Jest przy tym sporo pracy, więc mamy dla was inny sposób na przygotowanie smakowitego sernika, który rozpływa się w ustach.

Zobacz także:

Tym „magicznym” składnikiem jest mleko skondensowane. Jest słodkie, tłuste i właśnie dlatego tak dobrze komponuje się z resztą produktów potrzebnych do przyrządzenia sernika. Ciasto wychodzi dzięki niemu kremowe i tak dobre, że na jednym kawałku się nie skończy. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. 

Przepis na sernik na mleku skondensowanym

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

  • 1 kg dobrze zmielonego twarogu
  • 2 pełne szklanki mleka skondensowanego
  • 6 dużych jaj
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (łącznie 80 g)

Twaróg powinien być zmielony dwukrotnie. Nada się też tzw. z wiaderka. 2 pełne szklanki mleka skondensowanego odpowiadają 1 puszce tego produktu (zwykle sprzedaje się go właśnie w takim opakowaniu).

Przygotowanie:

  1. Na 2-3 godziny przed przystąpieniem do przygotowań wyjmijcie wszystkie potrzebne składniki z lodówki. Muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. 
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Do miski z białkami wsypcie szczyptę soli i ubijcie na sztywno.
  3. Do osobnej, większej miski wlejcie żółtka, dodajcie cały twaróg, mleko skondensowane oraz budyń w proszku. 
  4. Całość miksujcie za pomocą miksera na średnich lub wolnych obrotach przez około minutę. Składniki mają się połączyć i stworzyć jednolitą masę, nie ma potrzeby miksowania ich dłużej.
  5. Teraz stopniowo dodawajcie do masy ubite białka. Po jednej łyżce, cały czas ostrożnie mieszając wszystko trzepaczką. 
  6. Kiedy składniki się połączą, wlejcie masę na sernik do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie w trybie góra-dół przez pół godziny.
  8. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 140 stopni i pieczcie jeszcze przez około 45 minut. 
  9. Kiedy sernik będzie już upieczony, wyłączcie piekarnik. Zostawcie ciasto w środku na kilkanaście minut, a po tym czasie uchylcie drzwiczki i poczekajcie, aż sernik całkowicie ostygnie. Odłóżcie do lodówki. Smacznego!

Jakie dodatki pasują do sernika?

Tak przygotowany sernik możecie udekorować w dowolny sposób. Najprościej będzie posypać go cukrem pudrem. Na Wielkanoc warto bardziej poszaleć z dekoracjami i na przykład polać ciasto polewą czekoladową. Nim zastygnie, ułóżcie na niej czekoladowe jajeczka. Możecie też z pomocą pisaka do wypieków i płatków migdałów zrobić „bazie” na wierzchu ciasta. Sernik na mleku skondensowanym fantastycznie smakuje też z polewą z białej czekolady.