Karnawał trwa, a wielkimi krokami zbliża się jedno z ulubionych świąt wszystkich Polaków – Tłusty Czwartek. I choć sklepowe słodkości lub tradycyjne drożdżowe pączki wciąż cieszą się w Polsce ogromną popularnością, to w tym roku warto zaskoczyć swoich bliskich nowym, niezwykle szybkim, pysznym i zarazem prostym przepisem na te łakocie. W tym celu najlepiej sięgnąć po starą recepturę znanej i cenionej siostry Anastazji. Z pewnością zrobi furorę wśród domowników. Sekret tkwi w jednym, dość nietypowym składniku. Jak krok po kroku wykonać odrywane pączki?
Odrywane pączki z przepisu siostry Anastazji
Przepisy siostry Anastazji cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością, ale nic dziwnego, gdyż najczęściej wyróżniają się niesztampowym podejściem do gotowania i pieczenia. Często znajduje się w nich składnik, który w jednej chwili zmienia całą recepturę w kulinarny majstersztyk. Nie inaczej sprawa wygląda w przypadku tradycyjnych słodkości na zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek.
Zobacz także:
W tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich i zamiast kupować pączki w supermarkecie i cukierni lub wyrabiać oklepane już drożdżowe łakocie, skorzystać ze znacznie szybszego, prostszego i o wiele bardziej smakowitego rozwiązania, jakim są odrywane pączki twarogowe. Użyty do wyrobienia masy twaróg nadaje słodkościom wyjątkowej struktury i delikatnego smaku. Co więcej, wyjątkowego smaku nadaje dodana do ciasta śmietanka.
Ponadto, metoda siostry Anastazji nieco różni się od tradycyjnego wałkowania ciasta i wycinania z niego równych kawałków. W tym przypadku wystarczy oderwać kawałek masy i uformować mniej więcej równej wielkości kuleczki. Jednak to nie jedyne, co wyróżnia ten wyjątkowy przepis. W zależności od preferencji pączki można przygotować smażąc je w głębokim tłuszczu lub piekąc w piekarniku. Jedno jest pewne. Oba sposoby są równie pyszne i trafią nawet w najbardziej wymagające gusta.
Jakie składniki są potrzebne do wykonania odrywanych pączków?
Do przygotowania odrywanych pączków z przepisu siostry Anastazji należy zgromadzić kilka prostych składników. Większość z nich na pewno posiadasz w swojej kuchni, dlatego jest to również dość budżetowa opcja.
Składniki:
- pół kilograma twarogu półtłustego (musi być dobrze odsączony)
- 250 g mąki pszennej
- 80-100 g śmietany o zwartości 18% tłuszczu
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Jak przygotować odrywane pączki krok po kroku?
Krok 1 Przygotowanie ciasta
Pierwszym krokiem w przygotowaniu ciasta jest dokładne odsączenie twarogu półtłustego z nadmiaru zgromadzonej w nim wody i dokładne rozgniecenie go widelcem, tak, aby uzyskał gładką konsystencję. Do sera dodaj jajka, śmietanę, cukier oraz spirytus, a wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do uzyskanej masy dodaj przesianą przez sitko mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wyrobione ciasto nie powinno być zbyt rzadkie.
Krok 2 Formowanie pączków i smażenie/pieczenie
Aby ciasto nie kleiło się w dłoniach, zamocz ręce w zimnej wodzie, a następnie z uformowanej masy odrywaj kolejno niewielkie kawałki ciasta i uformuj z nich małe kuleczki. Do smażenia wybierz duży garnek, tak, aby zmieściło się w nim jak najwięcej pączków, rozgrzej olej do temperatury około 175-180 stopni Celsjusza i wrzuć uformowane kawałki ciasta do środka. Dopilnuj, aby wszystkie smażyły się równomiernie z każdej strony.
Pamiętaj, aby kontrolować temperaturę oleju, ponieważ gdy jest ona zbyt wysoka, pączki zaczną się przypalać, a gdy okaże się zbyt chłodna, obficie nasiąkną tłuszczem. Jeśli natomiast wybierasz opcję pieczenia, należy ułożyć pączki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
Krok 3 Odsączanie i dekoracja pączków
Po usmażeniu pączków wyciągnij je kolejno łyżką cedzakową i rozłóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru wsiąkniętego tłuszczu. Gdy ostygną, możesz posypać je cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.