Nie od dziś wiadomo, że owoce są niezwykle istotnym elementem w codziennej diecie każdego człowieka. Są nieocenionym źródłem cennych witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, wspomagając pracę układu odpornościowego, pokarmowego i utrzymaniu dobrego samopoczucia przez cały dzień. Ponadto, niektóre z nich mogą stać się kluczowe w przypadku problemów ze snem lub nadmiernego stresu. Jednym z owoców charakteryzującym się takimi właściwościami jest melon. Dlaczego warto go włączyć do codziennego jadłospisu?
Czym wyróżnia się melon?
Melon, nazywany również ogórkiem melonowym, to egzotyczny owoc pełen korzystnych właściwości dla organizmu. Należy do gatunku roślin dyniowatych, podobnie jak dynia, ogórek czy cukinia. Mówi się, że pierwsze uprawy owoców pochodzą z terenów Afryki i Azji Południowo-Zachodniej. Obecnie największe z nich znajdują się w krajach, takich jak Stany Zjednoczone, Włochy, Hiszpania, a także Chiny. Ich kształt różni się w zależności od odmiany, jednak zazwyczaj są okrągłe lub owalne. Ich waga waha się od około kilkuset gramów do nawet kilku kilogramów. Owoc charakteryzuje się także twardą skórą i barwą – najczęściej żółtą lub pomarańczową. Wnętrze melona również różni się w zależności od wybranego przez nas rodzaju. Najczęściej są one zielone, delikatnie żółte, pomarańczowe lub białe.
Zobacz także:
Owoc ten cieszy się szczególną popularnością zwłaszcza w sezonie letnim. Charakteryzuje się słodkim i soczystym miąższem, który jest nie tylko wyjątkowo pyszny i orzeźwiający, ale i zdrowy i niskokaloryczny. Ten atut doceniają przede wszystkim osoby, które na co dzień starają się utrzymać prawidłową masę ciała. W 100 g znajduje się bowiem jedynie około 35 kcal. Melon w większości składa się z wody (około 90%), ale zawiera także wiele cennych witamin i minerałów.
Ponadto melon to owoc, który wyróżnia się niezwykłą uniwersalnością. Można go zjeść na surowo, ale doskonale sprawdzi się także w bardziej skomplikowanych kompozycjach, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Co więcej, konsumenci wskazują, że owoc koi nerwy i pomaga w zasypianiu, co sprawia, że zyskał miano „owocu relaksacyjnego”.
Jakie wartości odżywcze zawiera melon?
Melon to prawdziwa bomba witaminowa, która jest nieocenionym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W owocach znajdują się między innymi:
- Witamina A, która jest niezbędna w dbaniu o zdrowie oczu, włosów, paznokci, prawidłową budowę kości i szkliwa zębów oraz układu immunologicznego. Jest także niezwykle cenna w ochronie organizmu przed bakteriami i wirusami.
- Witamina C, która stymuluje produkcję kolagenu, reguluje ciśnienie krwi i pomaga w dbaniu o utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy w organizmie.
- Witamina K, której zadaniem jest dbanie o prawidłową krzepliwość krwi oraz zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych.
- Potas, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Ponadto dba o odpowiednie dotlenienie mózgu.
- Błonnik, który pomaga oczyścić organizm z toksyn, które niekorzystnie wpływają na pracę jelit. Zapobiega zaparciom i obniża poziom glukozy we krwi.
Oprócz tego, w melonie nie brakuje cennych antyoksydantów, takich jak beta-karoten czy flawonoidy, które zwalczają rozwój wolnych rodników, zmniejszają ryzyko występowania groźnych chorób nowotworowych, a także są nieocenione w opóźnianiu procesów starzenia skóry i utrzymaniu jej w dobrej kondycji.
Jakie są najpopularniejsze odmiany melona?
W supermarketach można spotkać różne odmiany melona, a każda z nich różni się smakiem, zapachem i teksturą. Najczęściej spotykanym rodzajem owocu jest Kantalupa, która wyróżnia się wśród innych siateczkowatą skórką o zielonkawej barwie. Środek charakteryzuje się natomiast intensywnie pomarańczowym kolorem.
Inną popularną odmianą jest także Galia, która charakteryzuje się żółtą skórką i siateczkową skórką. Miąższ wyróżnia się jasnozielonym kolorem. Kolejnym chętnie wybieranym gatunkiem jest melon miodowy, którego łatwo rozpoznać po żółtym kolorze skórki i niemal białym wnętrzu. Każda z wymienionych odmian różni się kolorem, smakiem i teksturą owocu, co sprawia, że każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj według indywidualnych preferencji.