Piotr Ogiński, kucharz i autor książek kucharskich, znany kulinarny influencer i uczestnik programów „Top Chef” i „Hell's Kitchen”, w mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoimi wariacjami na temat popularnych dań. W jednym z filmików zaprezentował, jak zrobić prostą, ale genialną surówkę z czerwonej kapusty. Lepiej kup dwie główki od razu, bo z pewnością przysmak zniknie ze stołu z prędkością błyskawicy.
Surówka z czerwonej kapusty jak z restauracji. W sam raz do obiadu i nie tylko
Od surówki z czerwonej kapusty serwowanej w restauracji trudno jest ci się oderwać, ale jak tylko zrobisz taką w domu, masz wrażenie, że czegoś jej brakuje? Spokojnie, to nie tylko twoje zmartwienie. Czerwona kapusta to tzw. gruby kaliber — nie każdy potrafi odpowiednio się nią zająć. Piotr Ogiński udowadnia jednak, że jedynym przeznaczeniem czerwonych główek nie jest przygotowanie ich na modro lub w formie sałatki do słoika. Czerwona kapusta to również doskonała baza obiadowych surówek. Jak jednak wycisnąć z warzywa to, co najlepsze? To tylko kwestia doboru składników.
Zobacz także:
Czerwona kapusta od białej różni się nie tylko kolorem, choć kolor ma tutaj szczególne znaczenie. Fioletowe (czerwone) zabarwienie kapusty wynika z wysokiej obecności antocyjanów, czyli naturalnych barwników. Antocyjany mają silne właściwości antyoksydacyjne – silniejsze niż witamina E, witamina C i β-karoten – dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Te zaś odpowiadają w znacznym stopniu za procesy starzenia. Czerwoną kapustę uznaje się więc za zdrowszą od białej. To kolejny powód, dla którego warto wybrać się do sklepu po to warzywo.
Piotr Ogiński zdradza przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Prosta i genialna
Piotr Ogiński podzielił się przepisem na prostą surówkę z czerwonej kapusty z marchewką. Filmik, który udostępnił na YouTubie, zebrał mnóstwo pozytywnych komentarzy. Internauci zachwycają się recepturą znanego kucharza, niektórzy podpowiadają, co dodać, by jeszcze bardziej podkręcić smak tej genialnej mieszaniny. Lista składników wydaje się długa, ale w gruncie rzeczy znajdują się na niej produkty, które większość z nas trzyma w kuchennych szafkach.
Składniki:
- 1 łyżka śmietany 12%,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 20 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 małej kapusty czerwonej,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 zielona cebulka.
Przygotowanie:
- Śmietanę, cukier, ocet jabłkowy oraz sól dokładnie wymieszaj w misce — tak, by cukier się rozpuścił.
- Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, następnie przekrój główkę na pół i uzyskaną połowę poszatkuj.
- Poszatkowaną kapustę dodaj do miski z przygotowanym wcześniej sosem.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubym oku.
- Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Zieloną cebulkę pokrój drobno.
- Pokrojoną marchewkę, czerwoną cebulę oraz zieloną cebulkę dodaj do czerwonej kapusty.
- Na końcu dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej.
- Dokładnie całość zamieszaj, by sos pokrył warzywa.
Czerwona kapusta nie dość, że stanie się świetnym uzupełnieniem domowego obiadu, to dostarczy organizmowi wielu cennych składników. Teraz, w okresie zimowym, kiedy brakuje nam świeżych warzyw i owoców, czerwona kapusta jest jak wybawienie. Nie dość, że warzywo to doskonale przechowuje się do wiosny (możemy więc korzystać z lokalnych dobroci), to świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów. Czy zatem na świeżo, czy ze słoika — czerwona kapusta to zawsze dobry wybór. I mimo że jest znacznie zdrowsza od białej, nie cieszy się tak dużą popularnością. Czas to zmienić. A najlepiej zrobić to, zaczynając od prostego przepisu na surówkę z zeszytu Piotra Ogińskiego.