Wielkanoc nie może się obyć bez sernika - ciasta, za którym przepadają chyba wszyscy Polacy. Niezależnie od tego, czy wolicie go z rodzynkami czy bez, z polewą z białej czy gorzkiej czekolady, zawsze jest pyszny i szybko znika ze stołu. Jednak w trakcie przygotowywania tego ciasta nietrudno o wpadkę. Zdarza się, że sernik wychodzi niedopieczony w środku, opada albo pęka. Na szczęście w ostatnim przypadku da się jeszcze uratować ciasto i sprawić, że będzie się dobrze prezentowało na wielkanocnym stole.
Dlaczego sernik pęka?
Samo przygotowanie ciasta na sernik nie jest trudne, ale sztuka tkwi w szczegółach. Może się zdarzyć, że w trakcie pieczenia sernik pęknie i praktycznie zawsze dzieje się tak ze względu na temperaturę. Wszystkie składniki na to ciasto muszą mieć jednakową temperaturę. Właśnie dlatego tak ważne jest, by wyjąć je z lodówki wcześniej przed przystąpieniem do przygotowań.
Zobacz także:
Kolejna sprawa to temperatura w piekarniku. Nie może być zbyt wysoka, ponieważ wtedy sernik staje się wyschnięty i przypalony z wierzchu oraz może zacząć pękać. Nie powinno się też wyciągać go z piekarnika od razu po upieczeniu. Sernik jest ciastem, które koniecznie musi „odpocząć” w piecu i powoli stygnąć.
Genialny sposób na pęknięty sernik
Jeżeli jednak już doszło do wpadki i sernik pękł, nie ma się czym przejmować. Możecie go jeszcze uratować z pomocą jednego prostego triku. Ciasto należy przykryć i schować do lodówki na kilka godzin, a po tym czasie wyjąć i potraktować je… gorącą łyżeczką. Zwykłą łyżeczkę do herbaty zanurzamy w kubku z gorącą wodą i delikatnie „przyklepujemy” sernik w miejscu pęknięcia. W ten sposób ciasto scali się z wierzchu i znów będzie się dobrze prezentowało.
Jak jeszcze można uratować pęknięty sernik?
Sam trik z łyżeczką to nie wszystko. Co prawda pęknięcie nie będzie już widoczne, ale wierzch sernika stanie się nierówny. Rozwiązanie jest banalnie proste - dekoracje! Zwłaszcza wielkanocny sernik nie może się obyć bez polewy. Kiedy już „zasklepicie” go łyżeczką, odłóżcie ciasto do lodówki. Gdy się schłodzi, możecie udekorować je polewą z mlecznej, gorzkiej czy białej czekolady, a później ułożyć na wierzchu na przykład płatki migdałów.
Sprawdzą się też wiórki kokosowe, starta na tarce czekolada czy inne wybrane przez was pyszności. Ciekawym pomysłem na polewę jest też wykorzystanie w tym celu słonego karmelu, który przyrządza się na bazie cukru, śmietanki kremówki oraz masła. Sernik wychodzi bardzo smaczny także w połączeniu z lekko kwaśną frużeliną, która przełamie słodki smak ciasta.