Główny Inspektorat Sanitarny 10 września wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie na stronie GIS poinformowano, że w próbkach dotyczących danego produktu wykryto pałeczki Salmonelli. Na stronie GiS czytamy:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Jaka partia jajek została wycofana przez GIS?
Partia wycofana przez Główny Inspektorat sanitarny to: świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L.
- Numer partii produktu: 22.09.2024.
- Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
- Kod kreskowy: 5 987463 142650
- Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Najważniejsze jest, aby nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu koniecznie należy skontaktować się z lekarzem.
Czym jest Salmonella?
Salmonella jest rodzajem bakterii, który może wywołać infekcje u ludzi i zwierząt. Najczęstsze jej objawy to zatrucia pokarmowe, które mogą objawiać się biegunką, gorączką, bólem brzucha, czy wymiotami. Bakterie Salmonella występują w:
- jajach,
- surowym mięsie,
- produktach roślinnych,
- mleku,
- innych produktach zwierzęcych.
Infekcje mogą też pochodzić z zanieczyszczonej wody lub kontaktu z zainfekowanymi zwierzętami. Niektóre serotypy bakterii mogą prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych np. sepsy.
Jak zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą?
Jak zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą? Należy przestrzegać zasad higieny żywności i zachowywać szczególnych zasad higieny osobistej m.in. podczas gotowania mięsa. Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia tymi bakteriami gram-ujemnymi, ważne jest, aby przestrzegać następujących zasad:
- unikać surowych jaj - najważniejsze jest, aby nie jeść surowych lub niedogotowanych potraw, które mogą zawierać surowe jaja: lodów, ciast, jaj, majonezu;
- dokładnie gotować mięso drób i ryby - gotowanie tych produktów powinno następować w odpowiedniej temperaturze. Mięso w środku powinno osiągnąć temperaturę co najmniej 75°C, aby zabić bakterie. Bardzo ważne jest używanie termometru kuchennego, aby upewnić się, że jedzenie jest odpowiednio ugotowane;
- wybierać produkty pasteryzowane - bardzo ważne jest, aby produkty mleczne zostały poddane pasteryzacji. Oznacza to, że były podgrzewane do wysokiej temperatury w celu zniszczenia bakterii;
- dokładne mycie owoców i warzyw - przed spożyciem zarówno owoców jak i warzyw należy dokładnie je umyć, aby usunąć zanieczyszczenia i potencjalne bakterie;
- trzymywać higienę rąk - regularne mycie rąk wodą i mydłem według zaleceń GIS może zminimalizować złapanie bakterii (nie tylko Salmonelli). Szczególne zachowanie higieny należy utrzymywać po korzystaniu z toalety i gotowaniu surowych jaj i mięsa;
- utrzymywać czystość kuchni - kluczowe jest regularnie czyszczenie powierzchni w obszarach, gdzie przygotowywane są posiłki;
- prawidłowo przechowywać żywność - mięso, drób i inne produkty powinny być przechowywane w odpowiedniej temperaturze w lodówce i zamrażarce. Idealna temperatura do przechowywania produktów mlecznych i surowego mięsa to 4°C. Zamrożone produkty powinny być przechowywane w temperaturze -18°C lub niższej;
- prawidłowo rozmrażać produkty mięsne - kluczowe jest również, aby mięso rozmrażane było w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej, aby zminimalizować ryzyko rozmnażania się bakterii.
Stosowanie tych kluczowych zasad pomoże zminimalizować ryzyko zakażeń salmonellą i innymi chorobami przenoszonymi przez żywność.