Główny Inspektorat Sanitarny 10 września wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie na stronie GIS poinformowano, że w próbkach dotyczących danego produktu wykryto pałeczki Salmonelli. Na stronie GiS czytamy:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Zobacz także:

Jaka partia jajek została wycofana przez GIS?

Partia wycofana przez Główny Inspektorat sanitarny to: świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L.

  • Numer partii produktu: 22.09.2024.
  • Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650
  • Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Najważniejsze jest, aby nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu koniecznie należy skontaktować się z lekarzem.

Czym jest Salmonella?

Salmonella jest rodzajem bakterii, który może wywołać infekcje u ludzi i zwierząt. Najczęstsze jej objawy to zatrucia pokarmowe, które mogą objawiać się biegunką, gorączką, bólem brzucha, czy wymiotami. Bakterie Salmonella występują w:

  • jajach,
  • surowym mięsie,
  • produktach roślinnych,
  • mleku,
  • innych produktach zwierzęcych.

Infekcje mogą też pochodzić z zanieczyszczonej wody lub kontaktu z zainfekowanymi zwierzętami. Niektóre serotypy bakterii mogą prowadzić do poważniejszych problemów zdrowotnych np. sepsy.

Jak zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą?

Jak zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą? Należy przestrzegać zasad higieny żywności i zachowywać szczególnych zasad higieny osobistej m.in. podczas gotowania mięsa. Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia tymi bakteriami gram-ujemnymi, ważne jest, aby przestrzegać następujących zasad:

  • unikać surowych jaj - najważniejsze jest, aby nie jeść surowych lub niedogotowanych potraw, które mogą zawierać surowe jaja: lodów, ciast, jaj, majonezu;
  • dokładnie gotować mięso drób i ryby - gotowanie tych produktów powinno następować w odpowiedniej temperaturze. Mięso w środku powinno osiągnąć temperaturę co najmniej 75°C, aby zabić bakterie. Bardzo ważne jest używanie termometru kuchennego, aby upewnić się, że jedzenie jest odpowiednio ugotowane;
  • wybierać produkty pasteryzowane - bardzo ważne jest, aby produkty mleczne zostały poddane pasteryzacji. Oznacza to, że były podgrzewane do wysokiej temperatury w celu zniszczenia bakterii;
  • dokładne mycie owoców i warzyw - przed spożyciem zarówno owoców jak i warzyw należy dokładnie je umyć, aby usunąć zanieczyszczenia i potencjalne bakterie;
  • trzymywać higienę rąk - regularne mycie rąk wodą i mydłem według zaleceń GIS może zminimalizować złapanie bakterii (nie tylko Salmonelli). Szczególne zachowanie higieny należy utrzymywać po korzystaniu z toalety i gotowaniu surowych jaj i mięsa;
  • utrzymywać czystość kuchni - kluczowe jest regularnie czyszczenie powierzchni w obszarach, gdzie przygotowywane są posiłki;
  • prawidłowo przechowywać żywność - mięso, drób i inne produkty powinny być przechowywane w odpowiedniej temperaturze w lodówce i zamrażarce. Idealna temperatura do przechowywania produktów mlecznych i surowego mięsa to 4°C. Zamrożone produkty powinny być przechowywane w temperaturze -18°C lub niższej;
  • prawidłowo rozmrażać produkty mięsne - kluczowe jest również, aby mięso rozmrażane było w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej, aby zminimalizować ryzyko rozmnażania się bakterii.

Stosowanie tych kluczowych zasad pomoże zminimalizować ryzyko zakażeń salmonellą i innymi chorobami przenoszonymi przez żywność.