Czym dokładnie wyróżnia się ten przysmak, że internet oszalał na jego punkcie? Oryginalna dubajska czekolada charakteryzuje się niepowtarzalnym połączeniem smaków i tekstur. Kluczową rolę odgrywa w niej chrupiące ciasto kataifi, czyli cienkie, nitkowate ciasto stosowane często w kuchni bliskowschodniej. Jest ono delikatnie słone i nadaje czekoladzie wyjątkowej struktury. W środku kryje się aksamitny krem pistacjowy, który w najlepszych wersjach charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem prawdziwych pistacji. Całość pokrywa warstwa czekolady – mlecznej lub białej – tworząc idealne połączenie chrupkości i kremowości.
Dla wielu smakoszy to właśnie pistacje stanowią największy atut tego deseru. Są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych – bogate w zdrowe tłuszcze, białko i antyoksydanty. Nic więc dziwnego, że miłośnicy orzechowych słodyczy zachwycają się tym produktem i chętnie próbują odtworzyć go w domowych warunkach.
Zobacz także:
Katarzyna Bosacka krytykuje dubajską czekoladę. „O co tyle hałasu?"
Katarzyna Bosacka postanowiła przetestować dubajską czekoladę. W tym celu kupiła dwie tabliczki tego przysmaku, dostępne w dyskontach. Za każdą z czekolad Bosacka zapłaciła 40 złotych i jak sama przyznaje, sama nie wie, "o co jest tyle hałasu".
Internet oszalał na punkcie "czekolady dubajskiej" – a ja postanowiłam sprawdzić, o co tyle hałasu. (...) Niestety, skład rozczarowuje – żadnego "złota", za to morze cukru i sztucznych dodatków. Jest tu czasem kilkadziesiąt różnych składników, w tym emulgatory, bardzo dużo cukru, (...) są też poprawiacze smaku. (...) 42 g (cukru), czyli wyobraźmy sobie, że prawie połowa tej tabliczki to jest czysty cukier - przyznaje Bosacka.
Dubajska czekolada to kit, a nie hit?
Bosacka dodała, że zasmakowała jej chrupkość ciasta kataifi, jednak całą czekoladę określiła mianem "bardzo słodkiego ulepka". Ekspertka ds. zdrowego żywienia uważa, że dubajska czekolada jest przereklamowana i poradziła swoim obserwującym, aby przed zakupem tego produktu zwrócili szczególną uwagę na jego skład.
Jeśli już szukamy tej czekolady dubajskiej, zwracajmy uwagę na przede wszystkim na zawartość pistacji, na krótką listę składników. No i żeby w takiej czekoladzie było jak najmniej cukru - radzi ekspertka.