Mięta to jeden z najpopularniejszych wyborów wielu doświadczonych, jak i początkujących ogrodników. Jest ceniona przede wszystkim za swoje charakterystyczne i niezwykle aromatyczne walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Uprawia się ją bardzo łatwo, a to sprawia, że można cieszyć się świeżymi ziołami przez cały rok i to nie wychodząc z domu. To jednak nie tylko kwestia jakości, ale i oszczędności. Posadź miętę pod koniec lutego, a z pewnością więcej nie kupisz jej w markecie. Jak ją zasiać?

Czym charakteryzuje się mięta?

Niezależnie od wybranego gatunku mięta charakteryzuje się bardzo szybkim i bujnym rozwojem, a to sprawia, że podczas sadzenia zawsze należy pamiętać o zapewnieniu roślinie wystarczającej przestrzeni. Można ją uprawiać zarówno w przydomowym ogródku, jak i w doniczce na parapecie. Dobrze jest sadzić te aromatyczne zioła wiosną lub jesienią, a aby rosły szczególnie obficie, warto ustawić je w lekkim cieniu lub w miejscu o umiarkowanym nasłonecznieniu. Zbyt duży dostęp do słońca może bowiem doprowadzić do spalenia liści.

Zobacz także:

Roślina nie lubi przymrozków, więc w przypadku, więc gdy temperatura jest wyjątkowo niska, lepiej wstrzymać się z sadzeniem w ogrodzie do cieplejszych dni. Do prawidłowego wzrostu mięta potrzebuje żyznej, wilgotnej, ale nie podmokłej ziemi o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie. Warto także pamiętać o jej regularnym przycinaniu, co pobudza roślinę do wypuszczania nowych pędów.

Jak prawidłowo sadzić miętę?

Aby prawidłowo posadzić miętę, należy przygotować:

  • nasiona lub sadzonki,
  • łopatkę,
  • oraz dość dużą doniczkę z drenażem. 

Do wykiełkowania mięta potrzebuje temperatury oscylującej w granicach od 12 do 20 stopni Celsjusza. Najlepiej, jeśli w jednej doniczce posiejesz kilka nasion, a do uprawy wykorzystasz naturalny nawóz. Mięta potrzebuje lekko wilgotnego podłoża, więc należy podlewać ją dość często, a w czasie upałów najlepiej codziennie. Nie należy jednak jej przelewać, ponieważ może to doprowadzić do gnicia korzeni. 

Jak przechowywać miętę i do czego ją wykorzystać?

Obficie rozrastające się liście mięty cieszą przez cały rok. Jeśli zebranych plonów jest więcej niż potrzebujemy na daną chwilę, można je ususzyć i zamknąć w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ta wersja jest równie aromatyczna, co świeżo zerwana. Te niezwykle aromatyczne zioła wykorzystuje się w wielu daniach i napojach. Najczęściej liście mięty dodaje się do wody, sałatek, koktajli czy deserów, jednak jej zastosowanie jest o wiele bogatsze. Doskonale pasuje również do różnego rodzaju dań mięsnych.