Ciasto Fale Dunaju od lat cieszy się ogromną popularnością na polskich stołach. Zaskakuje nie tylko wyjątkowym smakiem i rozpływającą się w ustach konsystencją, ale i atrakcyjnym wyglądem. Choć według tradycyjnego przepisu zwykle przygotowuje się je z dodatkiem wiśni, ostatnio trafiłam na przepis, który okazał się jeszcze lepszą wersją kultowego deseru. Wszystko za sprawą sekretnego składnika, który sprawia, że ciasto jest jeszcze lepsze. Idealną recepturę podejrzałam w starym przepiśniku u teściowej. Jak wykonać Fale Dunaju krok po kroku i jakie składniki będą potrzebne do wykonania deseru?

Czym wyróżnia się ciasto Fale Dunaju?

Fale Dunaju to ciasto tradycyjnie składające się z kilku warstw, a dokładniej jasnego biszkoptu, owoców wiśni, kakaowego ciasta, kremu budyniowego oraz polewy czekoladowej, która dodaje deserowi wyrazistego smaku. Wypiek ten wygląda na skomplikowany i czasochłonny, jednak jego wykonanie jest niezwykle proste i przyjemne, a do zrobienia ciasta nie są potrzebne żadne nietypowe składniki. Dzięki swojej różnorodności warstw, Fale Dunaju za każdym razem robią niezwykłe wrażenie na gościach, a na blaszce nie zostaje nawet jeden okruszek.

Zobacz także:

Co więcej, z ciastem można dowolnie eksperymentować i dowolnie wymieniać niektóre składniki. To sprawia, że klasyczny deser za każdym razem wyróżnia się innym, niepowtarzalnym smakiem. Tak też postanowiła zrobić moja teściowa, która zamiast wiśni z tradycyjnego przepisu, dodała do ciasta jabłka. Deser okazał się jeszcze lepszy niż zwykle.

Jakie składniki należy zgromadzić do przygotowania ciasta?

Do przygotowania ciasta Fale Dunaju należy przygotować kilka następujących składników:

Do ciasta:

  • 330 g mąki pszennej tortowej (około 2 szklanki)
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 170 g cukru pudru (około 1 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (około 20 g)
  • 60 ml mleka (około 6 łyżek)
  • 400 g jabłek pokrojonych w mniejsze plasterki

Do kremu budyniowego:

  • 0,5 l mleka (około 2 szklanki)
  • 150 g masła (około 3/4 kostki)
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej (pół szklanki)
  • 3 żółtka

Do polewy czekoladowej:

  • 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej
  • 30 g masła (około 3 łyżki)

Jak przygotować ciasto Fale Dunaju krok po kroku?

Krok 1 Przygotowanie spodu ciasta

Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę i dodaj roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Uzyskane ciasto podziel na dwie części (jednej powinno być nieco więcej niż drugiej), a do jednej z nich dodaj mleko oraz kakao.

Jasną część ciasta wyłóż na blaszce, następnie ułóż masę kakaową i poukładaj pokrojone wcześniej kawałki jabłek. Całość włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 175°C przez około 25 minut.

Krok 2 Przygotowanie kremu budyniowego

Podczas gdy ciasto piecze się w piekarniku, możesz w tym czasie przygotować kolejną warstwę ciasta, jaką jest krem budyniowy. W rondelku zagotuj około 350 ml mleka z cukrem, a pozostałe 150 ml wymieszaj z żółtkami i mąką do uzyskania gładkiej masy. Gdy gotujące się w garnku mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i powoli dolej do niego mączno-jajeczną mieszankę. Gotuj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.

Następnie ubij masło mikserem i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń cały czas miksując. Uzyskany krem rozsmaruj na cieście i włóż do lodówki na pół godziny.

Krok 3 Przygotowanie polewy czekoladowej

Masło i czekoladę rozpuść w rondelku na małym ogniu i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do ostygnięcia i wylej na ciasto. Ponownie włóż całość do lodówki do zastygnięcia.