Dubajska czekolada bije rekordy popularności, nowe smaki pojawiają się w sklepach, a internet zalewa fala przepisów na ten deser. Receptura jest od niedawna dostępna również dla użytkowników Thermomixa, ale nie trzeba mieć tego urządzenia w domu, aby wypróbować nowy przepis na dubajską czekoladę. Lista składników różni się nieco od tych, które spotyka się w przepisach krążących po sieci. 

Przepis na dubajską czekoladę z Thermomixa. Jakich składników potrzebujemy?

Deser, który w ostatnim czasie stał się niezwykle popularny, warto spróbować zrobić w domu. Mimo że kaloryczność przysmaku będzie podobna, mamy wtedy większą kontrolę nad składem. Przepis na dubajską czekoladę z Thermomixa odbiega nieco od tych, które znajdziemy w internecie. Czego potrzebujemy, aby ją przyrządzić? Na liście składników znajdują się:

Zobacz także:

  • 200 gramów mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki;
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego;
  • 60 gramów ciasta Kataifi, pokrojonego na 4-5 centymetrowe kawałki (można je zastąpić ciastem filo, pokrojonym w bardzo cienkie paski);
  • 90 gramów orzechów pistacjowych, łuskanych i niesolonych;
  • 180 gramów mleka skondensowanego, słodzonego;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżeczka pasty tahini (opcjonalnie).

Jak wykorzystać przepis na dubajską czekoladę z Thermomixa?

Aby przygotować ten popularny deser w domu, wykorzystując przepis na dubajską czekoladę z Thermomixa, potrzebujesz jedynie podstawowych kuchennych urządzeń i przyborów. Koniecznie zaopatrz się wcześniej w silikonową foremkę do tabliczek czekolady o wymiarach 25 cm x 13,5 cm x 2 cm. Jeśli już ją masz, możesz przystąpić do przygotowywania deseru.

  1. Na desce do krojenia rozdrobnij czekoladę, siekając ją nożem na bardzo drobne kawałki.
  2. Rozdrobnioną czekoladę rozpuść z dodatkiem oleju w kąpieli wodnej.
  3. Połowę roztopionej czekolady przelej do foremki i rozprowadź równomiernie za pomocą pędzelka (pamiętaj o pokryciu czekoladą również krawędzi).
  4. Odstaw foremkę do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada stężała.
  5. W czasie, gdy czekolada tężeje w lodówce, rozdrobnij ciasto Kataifi. 
  6. Następnie posiekaj pistacje, dodaj do nich mleko skondensowane i wymieszaj.
  7. Na patelni rozpuść masło, dodaj rozdrobnione ciasto Kataifi i smaż, od czasu do czasu mieszając, około 3-4 minuty lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  8. Do ciasta dodaj przygotowany krem pistacjowy i tahini. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  9. Masę pistacjową przełóż do foremki z czekoladą.
  10. Resztą roztopionej czekolady przykryj masę. Jeśli roztopiona czekolada już zastygła, podgrzej ją ponownie.
  11. Foremkę z czekoladą włóż do lodówki na godzinę.