Osoby, które korzystają z kuchenek gazowych doskonale znają problem w postaci osmalonych i brudnych od spodu garnków oraz patelni. Wydawać by się mogło, że ten rodzaj zabrudzeń jest absolutnie odporny na szorowanie szorstką gąbką, a nawet druciakiem. Tutaj sam płyn do mycia nie wystarczy. Nim jednak sięgniecie po specjalne płyny do czyszczenia, wypróbujcie domowy sposób za grosze - patelnię uda się wam umyć z pomocą pewnych resztek, które zwykle lądują w kuchennym koszu. 

Dlaczego patelnia przypala się od spodu?

Jak to się właściwie dzieje, że na patelni po jakimś czasie pojawia się klejący, przypalony brud? Powód jest dość oczywisty - chodzi o wysoką temperaturę. Na kuchence gazowej, gdzie mamy do czynienia z otwartym ogniem, resztki jedzenia spływające z patelni w trakcie smażenia przypalają się i z czasem tworzą nieestetyczny i bardzo trudny do usunięcia osad. Również w sytuacji, gdy płomień na kuchence jest zbyt duży, patelnie czy garnki z czasem są okopcone i przypalone od spodu. Warto przyjrzeć się też palnikom. Gdy są zanieczyszczone, gaz nie wypływa z nich prawidłowo, co przyczynia się do brudzenia patelni. 

Zobacz także:

Domowy sposób na czyszczenie patelni

Osmalony spód patelni to nie tylko problem natury estetycznej. Cząstki z przypalonych resztek jedzenia i powłoki patelni przy każdym kolejnym przygotowywanym posiłku unoszą się w powietrzu i przenikają do organizmu. Właśnie dlatego tak ważne jest dokładne mycie patelni nie tylko w środku, ale także od spodu. Jeżeli jest już na tyle brudna, że samo szorowanie gąbką z płynem do mycia naczyń nie pomaga, wykorzystajcie pewien praktycznie darmowy, domowy sposób. Potrzebujecie czegoś, co zwykle ląduje w koszu - chodzi o fusy z kawy!

fot: NorGal/AdobeStock

Przy okazji czyszczenia ekspresu, zamiast wyrzucać fusy do śmietnika, przesypcie je do pojemnika i wykorzystajcie przy myciu patelni. Należy wymieszać 3 łyżki fusów z 1 łyżką oleju, a następnie powstałą pastę nałożyć na przypalone miejsca na patelni. Teraz weźcie starą szczoteczkę do zębów albo gąbkę i za jej pomocą wetrzyjcie pastę. Nie wolno robić tego za mocno - uszkodzicie wtedy powłokę patelni! Fusy z kawy w naturalny sposób „zeskrobią” brud, a olej (który rozpuszcza tłuszcz) pomoże pozbyć się resztek jedzenia. 

Po wszystkim za pomocą ręcznika papierowego zbierzcie z patelni „kawową” pastę. Opłuczcie naczynie w ciepłej wodzie i umyjcie je tak jak zwykle, gąbką z płynem do mycia naczyń. I gotowe!

Czyszczenie patelni domowym sposobem. Kiedy można go stosować?

Podany wyżej sposób na czyszczenie osmalonej patelni najlepiej sprawdza się w przypadku naczyń wykonanych ze stali i aluminium. Są odporne na zarysowania i pasta z fusów nie powinna im zaszkodzić. Uwaga przy patelniach ceramicznych oraz teflonowych! Ponieważ są bardzo delikatne, istnieje ryzyko, że fusy z kawy uszkodzą ich powierzchnię.