Pierogi zdecydowanie można określić mianem dumy narodowej Polaków. Nawet osoby, które nigdy naszego kraju nie odwiedziły, dobrze wiedzą czym jest to danie. To potrawa mało skomplikowana i prosta do przygotowania, a jej zaletą jest fakt, że da się ją przygotować na mnóstwo sposobów.

Mamy klasyczne pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami albo z owocami (dla tych, którzy wolą obiad na słodko). Można też eksperymentować z farszem i zrobić na przykład pierogi z gęsiną, zmieloną wątróbką i podsmażoną cebulką czy bryndzą. My mamy dla was przepis na fantastyczne pierogi kapucyńskie - podstawowy składnik farszu większość z was ma w swojej spiżarni (lub piwnicy). 

Zobacz także:

Pierogi kapucyńskie nie tylko od święta

Czym dokładnie jest ten tajemniczy składnik? Chodzi o kapustę kiszoną. Zwykle dodajemy ją do świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, a my proponujemy wam użyć jej do przyrządzenia farszu do pierogów kapucyńskich. Poza kapustą potrzebne będą też suszone grzyby oraz… śliwki!

fot: Kamil_k2p/AdobeStock

Te owoce (koniecznie suszone) w połączeniu z resztą składników oraz aromatycznymi przyprawami sprawiają, że farsz w pierogach kapucyńskich po prostu rozpływa się w ustach. Przepis na to danie wraz z listą potrzebnych produktów i sposobem przygotowania znajdziecie poniżej. 

Przepis na pierogi kapucyńskie

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Oraz olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od farszu. Suszone grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie na pół godziny. Po tym czasie odsączcie je i pokrójcie drobno.
  2. Odciśnijcie kapustę kiszoną i poszatkujcie. 
  3. Cebulę pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie ją na oleju. Kiedy już się zeszkli, dodajcie grzyby oraz kapustę kiszoną wraz z przyprawami (kminkiem, majerankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi). 
  4. Wszystko jeszcze posólcie, dodajcie pieprz i wlejcie ok. 100 ml wody. Wymieszajcie, wsypcie pokrojone drobno suszone śliwki i przykryjcie.
  5. Całość gotujcie na małym ogniu od 10 do 20 minut, aż wszystko zmięknie. Po tym czasie odstawcie patelnię z farszem na bok. Jeżeli wody zostało w nim za dużo, należy go odcedzić. 
  6. Teraz czas na ciasto. Przesiejcie mąkę na stolnicę. Dodajcie rozpuszczone masło, gorącą wodę oraz sól. Wymieszajcie i wyróbcie ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  7. Włóżcie ciasto do miski, przykryjcie folią albo ściereczką i odstawcie na ok. 10 minut.
  8. Po tym czasie ciasto na pierogi podzielcie sobie na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkujcie cienko i wytnijcie szklanką kółka. Nałóżcie na nie przygotowany wcześniej farsz i zlepcie.
  9. Gotowe pierogi gotujcie w osolonej wodzie przez kilka minut od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię. Podajcie z podsmażoną cebulką. Smacznego!