Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach króluje wiele tradycyjnych i wyjątkowych w smaku potraw, które co roku przygotowujemy dla naszych bliskich. Zazwyczaj wybór jest tak duży, że po obchodach w lodówkach zostaje mnóstwo resztek żywności, które w kolejnych dniach nierzadko trafiają do kosza. Polacy marnują zbyt wiele, gdyż często nie zdają sobie sprawy z możliwości przerobienia dania w zupełnie nową potrawę. Jedną z najpowszechniejszych przystawek, przygotowywaną na różnorodne święta w ciągu roku w Polsce, jest między innymi sałatka jarzynowa. Niewielu wie, że z jej resztek wychodzi wyjątkowo aromatyczna zupa krem. Jak ją przygotować?
Co to jest idea zero waste?
Idea zero waste to nic innego jak efektywne i smaczne wykorzystanie produktów spożywczych, które znajdują się w lodówce. Chodzi przede wszystkim o upowszechnianie wśród ludzi świadomych działań, które w konsekwencji korzystnie wpływają na środowisko. Jest to niezwykle ważne, zwłaszcza biorąc pod uwagę rażące statystyki dotyczące marnowania jedzenia w Polsce.
Zobacz także:
Przestrzeganie zasad zero waste jest nie tylko szczególnie istotne i korzystne pod względem dbania o środowisko naturalne i ekologię, ale również pozwala sporo zaoszczędzić i znacznie zmniejszyć koszty utrzymania.
Sałatka jarzynowa bazą dla zupy krem
Sałatka jarzynowa, zwana również sałatką warzywną, to już niemal nieodłączny element świąt w Polsce (w szczególności Bożego Narodzenia i Wielkanocy). Do przygotowania popularnej potrawy są potrzebne przede wszystkim gotowane lub czasami nawet pieczone jarzyny, takie jak marchew, pietruszka, seler, ziemniaki oraz jajka gotowane na twardo, groszek konserwowy, ogórki kiszone, a to wszystko zwieńczone jest majonezem, pieprzem solą, musztardą lub innymi dowolnymi przyprawami.
W ideę zero waste doskonale wpisuje się właśnie między innymi sałatka jarzynowa, która okazuje się idealną bazą dla pysznej i kremowej zupy krem. Co więcej, jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie (powstaje zaledwie w kilka minut), więc z wykonaniem poradzi sobie nawet mało zaawansowani kucharze.
Aby przygotować pyszną i pożywną zupę krem, należy zgromadzić kilka niezbędnych składników.
Składniki
- 200-300 g sałatki jarzynowej, która została po świętach
- 1 cebula
- 2-3 kromki chleba
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, kurkuma do smaku
- świeże zioła do końcowej dekoracji, np. natka pietruszki, rozmaryn lub szczypiorek)
Jak przygotować zupę z sałatki jarzynowej krok po kroku?
Krok 1
Po zgromadzeniu wszystkich niezbędnych składników, pokrój cebulę w drobne paski i podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Zostaw na palniku dopóki nie nabierze delikatnie złocistego koloru. Dzięki wyrazistości warzywa, zupa będzie charakteryzowała się jeszcze bardziej aromatycznym smakiem i nada jej głębi.
Krok 2
Kolejnym krokiem w przygotowaniu zupy krem na bazie sałatki jarzynowej jest dodanie do smażącej się na patelni cebuli chleba. Podpiecz go przez kilka minut, dopóki się nie zarumieni.
Krok 3
Przygotuj garnek i włóż do niego resztki sałatki jarzynowej. Następnie wlej wodę, a całość gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie masz gwarancję, że wszystkie składniki i smaki dokładnie się ze sobą połączyły.
Krok 4
Gdy składniki będą już odpowiednio przygotowane, przygotuj blender, a następnie zmiksuj całość w celu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Po wyblendowaniu zupy możesz doprawić ją pieprzem, solą i innymi ulubionymi przyprawami według własnych preferencji. Do kremu warto dodać również niewielką ilość kurkumy, która nada potrawie jeszcze bardziej wyrazistego smaku i koloru.
Krok 5
Tak przygotowaną zupę możesz podać na gorąco z dodatkiem świeżych ziół, na przykład natki pietruszki, szczypiorku lub rozmarynu. Do dekoracji możesz przygotować również grzanki z pokrojonego i podsmażonego chleba lub chrupiące pestki dyni.
Smacznego!