Jajka na twardo z dodatkiem majonezu cieszyły się dużą popularnością w okresie PRL-u. Wciąż je lubimy, lecz dziś mamy świadomość, że majonez do najzdrowszych nie należy. Co więc zrobić, by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem dania i jednocześnie nie poświęcać swojego zdrowia? Wystarczy zamiast majonezu dodać sos koperkowy. Smakuje nie gorzej niż wspomniany majonez, a przy tym jest znacznie zdrowszy.

Jajka na twardo z sosem koperkowym

Sos koperkowy jest prosty do przygotowania, smaczny i niedrogi. Co więcej, jest na tyle uniwersalnym dodatkiem, że nadaje się do spożywania również z innymi daniami – dlatego można przyszykować go większą ilość, bez obawy, że się zmarnuje. Nie jest „wynalazkiem” współczesnych kucharzy – sos koperkowy znany był nie tylko w okresie PRL-u, ale już średniowiecznej Europie. Szczególnie lubili go Skandynawowie, ze względu na łatwy w tamtych rejonach dostęp do koperku, którym przyprawiano ryby i warzywa.

Zobacz także:

Do przygotowania jajek w sosie koperkowym będziemy potrzebować poniższych składników:

  • 4 jajka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • Pęczek świeżego koperku,
  • Śmietana 18%,
  • Masło,
  • Mąka pszenna.

Na początek należy przygotować bazę dania, czyli jajka – wystarczy ugotować je na twardo i po obraniu przekroić na pół. Następnie obieramy i gotujemy ziemniaki. Kolejna czynność to już szykowanie samego sosu. Gotujemy w garnku wodę, dodajemy masło, posiekany koperek, pieprz i sól. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy niewielką ilość zimnej wody i wlewamy do wywaru. By sos nabrał odpowiedniej konsystencji, gotujemy go na wolnym ogniu.

Na końcu na talerzu układamy ziemniaki, jajka i polewamy całość naszym sosem koperkowym. Danie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Można je także serwować na obiad, nawet ten bardziej uroczysty. Jeśli zależy nam, by sos by możliwie jak najbardziej zdrowy, warto zamiast śmietany i masła użyć jogurtu naturalnego np. greckiego.

Dlaczego jajka na twardo lepiej jeść z sosem koperkowym?

Jajka na twardo z majonezem są smaczne, lecz nadmierne spożywanie tego produktu może będzie powodować tycie. Stosowanie „koperkowej” alternatywy dla majonezu może okazać się dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z jajek na twardo z dodatkami.

Koperek jest źródłem witaminy A, C i K. Zawiera także wapń, żelazo, magnez oraz witaminę C, wspierającą układ odpornościowy. Ma też właściwości przeciwzapalne, więc może wspierać działanie układu pokarmowego. Obecne w nim flawonoidy wspomagają regulację poziomu cukru we krwi. Koperek łagodzi także wzdęcia i dolegliwości ze strony żołądka. Włączenie go na stałe do jadłospisu może przyczynić się do ogólnej poprawy samopoczucia.

Dlaczego warto ograniczyć spożycie majonezu?

Na polskich stołach majonezu nie brakuje. Już od czasów PRL-u jest on jednym z naszych ulubionych dodatków nie tylko do jajek, ale też do mięsa, kanapek i sałatek. Jednak w jednej łyżce majonezu znajduje się ok. 20 g tłuszczu i 170 kcal. Dlatego tak często dietetycy „grzmią”, by ograniczyć jego spożycie lub zastąpić np. jogurtem naturalnym. Majonez wbrew pozorom zawiera także sporo cukru – szczególnie dużo znajduje się go w majonezach o obniżonej zawartości tłuszczu.

Częste spożywanie majonezu może podnieść ciśnienie krwi. Konsekwencją jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia np. zawału sercu i udaru mózgu. Jedna łyżka majonezu zawiera ok.1,6 g tłuszczów nasyconych, których nadmiar podwyższa poziom cholesterolu i może przyczynić się do rozwoju miażdżycy. Jeśli z pewnych powodów nie chcemy rezygnować ze spożywania majonezu, warto przynajmniej przygotować go samemu. 

Jajka na twardo to skarbnica witamin

Jajka to wręcz samo zdrowie. Spożywanie ich ma korzystny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu – zawarta w nich luteina chroni oczy i pomaga w redukcji zbędnych kilogramów. W żółtku znajduje się ok. 300 mg choliny, która obniża poziom cholesterolu i redukuje poziom homocysteiny, i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. W jajku zawarte są także witaminy z grupy B, witamina A, D, E, K oraz potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen. Kolejnym niezwykle cennym składnikiem jajek jest kwas pantotenowy. Jajka wspomagają także odchudzanie – są sycące i pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi i tym samym chronią przed napadami głodu.