Sztućce to pierwsza rzecz, o której powinniśmy pomyśleć przy wyposażeniu swojej kuchni. Mają bliski kontakt z jedzeniem, wykorzystywane są do nabierania, krojenia i serwowania różnego rodzaju potraw. Stanowią ważny element zastawy stołowej. Warto wcześniej przemyśleć zakup tak, aby były wygodne w codziennym użytkowaniu i praktycznie sprawdzały się przy stole. Odpowiedni zestaw sprawi, że będziemy cieszyć się nimi przez wiele lat. Na rynku istnieje wiele rodzajów sztućców, które wyróżniają się nietypową strukturą i stylem. Przy wyborze powinniśmy głównie kierować się naszymi potrzebami i gustem.
Czym kierować się przy zakupie sztućców?
Zakupy dopasowane do naszych potrzeb pozwolą na długie lata bez konieczności wydawania kolejnych pieniędzy na wymianę zastawy. Już przy zakupie warto zwrócić uwagę na poszczególne czynniki:
Zobacz także:
• materiał, z którego wykonane są sztućce;
• dopasowanie do budowy dłoni;
• sposób mycia i odporność na moc zmywarki;
• dopasowanie do wnętrza;
• przeznaczenie sztućców (codzienne użycie lub specjalne okazje);
• ilość elementów w zestawie.
Sztućce w złotym kolorze dostępne w Biedronce
Sztućce w złotym kolorze są coraz szerzej dostępne. Sieć sklepów Biedronka umieściła je w swoim asortymencie i zachęca atrakcyjną ceną. Komplet dostępny jest na stronie internetowej w zakładce home. Zestaw składa się z 16 elementów, a producent zapewnia o wykonaniu ich z ogromną precyzją. Solidne wykonanie sprawi, że posłużą nam przez długi czas. Te sztućce w złotym kolorze mają bardzo poręczny kształt, który dostosowuje się do dłoni. Ich gładka powierzchnia jest podatna na czyszczenie, co sprawia, że są łatwe w utrzymaniu. Nowoczesny styl sztućców sprawia, że doskonale sprawdzą się do każdego rodzaju aranżacji stołu. Są doskonałym elementem na elegancki niedzielny obiad, ale wpasują się też w klimat wieczornej imprezy w stylu glamour. Złoty kolor na pewno będzie wybijał się na stole. Jednocześnie brak wzorzystych zdobień doda tam elementu skromności.
Jak prawidłowo układać sztućce na stole?
Sztuka dobrych manier jasno określa położenie sztućców na stole. Przede wszystkim powinny pochodzić z jednego kompletu i być w stanie nieskazitelnej czystości. Różniące się od siebie sztućce mogą wyglądać nieestetycznie i zniechęcić do posiłku. Po prawej stronie talerza należy umieścić noże i łyżki, a po lewej widelce. Sztućce deserowe przyjęło się kłaść nad talerzem. Noże umieszcza się skierowane ostrzem do góry w stronę talerza, a widelce ząbkami do góry. Sztućce układamy zgodnie z kolejnością podawanych dań. Te przeznaczone do dań serwowanych jako pierwsze najlepiej, aby znajdowały się po zewnętrznej stronie talerza. Te znajdujące się najbliżej nakrycia będą natomiast używane jako ostatnie.
Czym skutecznie czyścić sztućce?
Podczas częstego użytkowania sztućców na ich powierzchni mogą pojawić się drobne zacieki i plamy. Jeśli chcemy nadać im dawny blask, należy pamiętać o systematycznym przecieraniu ich ściereczkami wykonanymi z mikrofibry lub bawełny. Warto zastosować ten sposób niezależnie od tego, czy myjemy naczynia ręcznie, czy korzystamy z pomocy zmywarki. Ten sposób nie tylko odświeży wygląd tworzywa, ale i uchroni przed rozwojem rdzy. Jeśli przegapimy ten moment, jak najszybciej należy zastosować roztwór z kwasku cytrynowego.
Sposób na odzyskanie połysku:
- Przygotuj wodę i ocet w proporcji 9:1.
- Umieść w roztworze zestaw sztućców.
- Całość gotuj przez 15 minut.
- W trakcie suszenie możesz przetrzeć sztućce odrobiną oleju.
Domowe sposoby to często najszybsze i najprostsze rozwiązanie sprawdzone przez wielu zwolenników czystości.