Kiedyś bardzo znane, a dziś niekiedy już zapomniane potrawy z PRL-u są dowodem na to, że jesteśmy niezwykle kreatywnym narodem. Polacy potrafili dosłownie z kilku dostępnych w sklepach składników wyczarować przeróżne potrawy. Były one nie tylko smaczne, ale też mało skomplikowane i tanie w przygotowaniu. Przykładem jest (nieznana być może młodszemu pokoleniu) zupa nylonówka. Banalnie prosta w przygotowaniu, potrzebne składniki kosztują grosze, a do tego jest tak pyszna, że z chęcią jedzą ją i starsi, i młodsi.
Zupa nylonówka, czyli klasyk stołówek w PRL-u
Jeżeli zabawna nazwa tej zupy od razu skojarzyła się wam z rajstopami, to macie w pewnym sensie rację. Jednym ze składników tego dania jest kasza manna, która pęcznieje w zupie, przez co na powierzchni tworzy się struktura przypominająca nieco rajstopy i pończochy nylonowe - bardzo pożądane i trudne do zdobycia w czasach PRL-u. Ponieważ danie to nie jest skomplikowane i składa się z niewielu składników, można było je spotkać na stołówkach zakładowych i studenckich. Często przyrządzało się je także w domu, a niektórzy do dziś lubią sobie od czasu do czasu ugotować nylonówkę.
Zobacz także:
Jak zrobić zupę nylonówkę?
Zupa nylonówka jest banalnie prosta do przygotowania. To po prostu bulion, najczęściej warzywny, ale może być też mięsny, z dodatkiem kaszy manny. W PRL-u zwykle zupę tę przyrządzało się właśnie w „dni bezmięsne” i wtedy bulion gotowało się tylko na bazie warzyw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ugotować nylonówkę na bazie rosołu. Zupa jest bardzo pożywna i smaczna, w sam raz na takie dni, w które nie macie już pomysłu na to, co ugotować na obiad. Poniżej znajdziecie przepis na to danie wraz z listą składników oraz sposobem przygotowania.
Przepis na zupę nylonówkę
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 por (biała część)
- 1 mała cebula
- pół selera
- 4 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie wszystkie warzywa. Cebulę oraz ziemniaków pokrójcie w kostkę, a por na półplasterki.
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach.
- Wszystkie warzywa przełóżcie do garnka. Zalejcie je taką ilością wody, by były całkowicie przykryte. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie gotujcie do miękkości warzyw.
- Po tym czasie wsypcie do garnka 4 łyżki kaszy manny. Od razu zamieszajcie, żeby nie powstały grudki. Gotujcie kilka minut - kasza powinna dobrze napęcznieć.
- Na sam koniec doprawcie nylonówkę solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do smaku możecie dodać również szczyptę mielonej ostrej papryki. Smacznego!