Kiedyś bardzo znane, a dziś niekiedy już zapomniane potrawy z PRL-u są dowodem na to, że jesteśmy niezwykle kreatywnym narodem. Polacy potrafili dosłownie z kilku dostępnych w sklepach składników wyczarować przeróżne potrawy. Były one nie tylko smaczne, ale też mało skomplikowane i tanie w przygotowaniu. Przykładem jest (nieznana być może młodszemu pokoleniu) zupa nylonówka. Banalnie prosta w przygotowaniu, potrzebne składniki kosztują grosze, a do tego jest tak pyszna, że z chęcią jedzą ją i starsi, i młodsi. 

Zupa nylonówka, czyli klasyk stołówek w PRL-u

Jeżeli zabawna nazwa tej zupy od razu skojarzyła się wam z rajstopami, to macie w pewnym sensie rację. Jednym ze składników tego dania jest kasza manna, która pęcznieje w zupie, przez co na powierzchni tworzy się struktura przypominająca nieco rajstopy i pończochy nylonowe - bardzo pożądane i trudne do zdobycia w czasach PRL-u. Ponieważ danie to nie jest skomplikowane i składa się z niewielu składników, można było je spotkać na stołówkach zakładowych i studenckich. Często przyrządzało się je także w domu, a niektórzy do dziś lubią sobie od czasu do czasu ugotować nylonówkę. 

Zobacz także:

Jak zrobić zupę nylonówkę?

Zupa nylonówka jest banalnie prosta do przygotowania. To po prostu bulion, najczęściej warzywny, ale może być też mięsny, z dodatkiem kaszy manny. W PRL-u zwykle zupę tę przyrządzało się właśnie w „dni bezmięsne” i wtedy bulion gotowało się tylko na bazie warzyw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ugotować nylonówkę na bazie rosołu. Zupa jest bardzo pożywna i smaczna, w sam raz na takie dni, w które nie macie już pomysłu na to, co ugotować na obiad. Poniżej znajdziecie przepis na to danie wraz z listą składników oraz sposobem przygotowania. 

Przepis na zupę nylonówkę

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 por (biała część)
  • 1 mała cebula
  • pół selera
  • 4 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie wszystkie warzywa. Cebulę oraz ziemniaków pokrójcie w kostkę, a por na półplasterki.
  2. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach. 
  3. Wszystkie warzywa przełóżcie do garnka. Zalejcie je taką ilością wody, by były całkowicie przykryte. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie gotujcie do miękkości warzyw.
  4. Po tym czasie wsypcie do garnka 4 łyżki kaszy manny. Od razu zamieszajcie, żeby nie powstały grudki. Gotujcie kilka minut - kasza powinna dobrze napęcznieć. 
  5. Na sam koniec doprawcie nylonówkę solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do smaku możecie dodać również szczyptę mielonej ostrej papryki. Smacznego!