Gdy chcemy przygotować żurek, często sięgamy po gotowe rozwiązanie w postaci zakwasu w butelce. Pozwala to oszczędzić czas, ale na Wielkanoc warto zrobić żurek tak, jak należy. Samodzielnie od A do Z, co łączy się również z przyrządzeniem zakwasu. Nie jest to trudne, ale trzeba przestrzegać ściśle wszystkich wskazówek – inaczej zakwas może się wam zepsuć. Sprawdźcie, jak można to rozpoznać oraz o czym trzeba pamiętać podczas przygotowywania zakwasu na Wielkanoc.
Dlaczego zakwas na żurek się psuje?
Zakwas na żurek to nic innego, jak zakwas żytni – czyli wymieszana w odpowiednich proporcjach z wodą mąka żytnia, która po jakimś czasie zaczyna fermentować. Rozpoczęcie procesu fermentacji nie jest trudne i zwykle się udaje, jednak czasami może pójść coś nie tak i zakwas zwyczajnie się psuje. Dlaczego tak się dzieje?
Zobacz także:
Bardzo często „winowajcą” jest nasza nieuwaga. Pamiętajmy, że narzędzia, których używamy do przygotowania zakwasu muszą być czyste. Oznacza to, że zakwas musi się znaleźć w czystym, wyparzonym wcześniej słoiku i należy go mieszać również dokładnie umytą i wyparzoną wcześniej łyżką. Jeśli do środka trafią bakterie, zakwas może się zepsuć.
Zdarza się też, że powodem są dodatki, jakich użyliśmy do przygotowania zakwasu. Niektórzy dodają do niego na przykład czosnek. Jeśli ten zaczął się psuć jeszcze przed wrzuceniem go do słoika z resztą składników, możecie być pewni, że zakwas wam nie wyjdzie.
Po czym poznać, że zakwas na żurek się zepsuł?
Wiemy już dlaczego zakwas może nie wyjść, ale po czym właściwie można rozpoznać, że się zepsuł? Przede wszystkim - nawet nie ważcie się go próbować! Jeżeli w środku znajduje się pleśń, skosztowanie takiego zakwasu może się negatywnie odbić na waszym zdrowiu. Możecie ocenić jego jakość w bardzo prosty sposób. Zwykle, gdy coś poszło nie tak w procesie fermentacji, na powierzchni zakwasu pojawi się kożuszek pleśni. Poznacie go po nieregularnym kolorze. Pleśń może być zielona, niebieska albo żółta. Najpierw pojawiają się pojedyncze kropki pleśni, a po czasie znajduje się ona już na całej powierzchni wody w słoiku.
Jeżeli dalej nie jesteście pewni z czym macie do czynienia, powąchajcie zakwas. Jeśli jest dobry, będzie miał lekko kwaśny i przyjemny zapach. Zepsuty zakwas pachnie po prostu pleśnią i na pewno was odrzuci gdy tylko włożycie nos do słoika.
Jak zrobić dobry zakwas na żurek na Wielkanoc?
Zapamiętajcie więc najważniejszą zasadę – podczas przyrządzania zakwasu na żurek higiena w kuchni musi być na najwyższym poziomie. Słoik oraz wszystkie narzędzia muszą zostać wcześniej umyte i wyparzone, a wszystkie składniki użyte do przygotowania zakwasu muszą być świeże.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat przyrządzania zakwasu? Zapamiętajcie te wskazówki:
- Dobrym naczyniem na zakwas jest szklany słoik, nigdy plastikowy pojemnik. Idealna będzie tzw. kamionka, czyli ceramiczny garnuszek.
- Nigdy nie zakręcajcie mocno słoika z zakwasem. Do środka musi się dostawać powietrze, dlatego słoik należy jedynie przykryć.
- Do mieszania zakwasu używajcie wyparzonej wcześniej drewnianej łyżki.
- Absolutnie nie wlewajcie do słoika na zakwas wody prosto z kranu. Musi być przegotowana lub filtrowana, o temperaturze w wysokości ok. 38 stopni Celsjusza.
- Codziennie mieszajcie zakwas. Nie mogą w nim zostać grudki.