Są znane przede wszystkim ze zbawiennego wpływu na układ pokarmowy, ale to tylko początek ich zalet. Śliwki suszone, bo o nich mowa, kryją w sobie moc witamin i składników odżywczych, które wspomagają zdrowie wielotorowo. Wydają się być nieco zapomnianymi owocami, a powinny wrócić na salony w wielkim stylu, ponieważ ich pozytywny wpływ na organizm jest nieoceniony. Ich oczywistą zaletą jest również cena i dostępność. Śliwki suszone nie należą do drogich, a do tego dostaniemy je w niemal każdym sklepie spożywczym. Włączenie ich do diety jest banalnie proste - wystarczy kilka sztuk, by poczuć efekty. Dlaczego warto zaprzyjaźnić się z tymi owocami? Dowiedz się więcej.
Śliwki suszone na nadmierny apetyt i problemy z cholesterolem
Śliwki suszone powinny znaleźć zwolenników między innymi wśród osób, które zmagają się z napadami „wilczego apetytu”. Jedną z zalet tych owoców jest bowiem wysoka zawartość błonnika, który powoduje, że uczucie sytości po posiłku pozostaje z nami na dłużej. W związku z tym śliwki suszone będą też sprzymierzeńcem tych, którzy starają się przestrzegać określonej diety. Z zawartości błonnika wynika również pozytywny wpływ tych owoców na układ pokarmowy. Spożywanie śliwek suszonych pobudza perystaltykę jelit, usprawnia trawienie i pomaga zapobiegać zaparciom. Obecność błonnika pozostaje również nie bez znaczenia dla poziomu cholesterolu. Włączenie śliwek suszonych do codziennego jadłospisu może mieć wpływ na obniżenie jego stężenia.
Zobacz także:
Właściwości śliwek suszonych. Pozytywny wpływ na zdrowie kości
Warto wiedzieć, że wprowadzenie śliwek suszonych do codziennej diety może także wesprzeć zdrowie kości, wpływając pozytywnie na ich gęstość. Ma to duże znaczenie zwłaszcza w świetle informacji przedstawionych w raporcie Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (International Osteoporosis Foundation, IOF) z 2015 roku, z którego wynika, że nawet 33 procent kobiet i ponad 20 procent mężczyzn dozna w swoim życiu złamania kości w wyniku osteoporozy. Śliwki suszone kryją też w sobie prawdziwe bogactwo witamin. Należy do nich na przykład witamina A, która ma dobroczynny wpływ na wzrok i układ odpornościowy, a także na kondycję włosów, skóry i paznokci. W tych owocach znajdziemy także witaminę E, która pomaga obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL. Jest ona znana też jako „witamina młodości”, ponieważ opóźnia procesy starzenia się skóry.
Dlaczego warto włączyć śliwki do diety?
Na śliwki suszone warto zwrócić uwagę również ze względu na zawartość żelaza, które ma wpływ na prawidłową pracę serca i sprawność mięśni. Żelazo zmniejsza także uczucie zmęczenia. Dodatkowo w śliwkach suszonych znajdziemy potas, który ma znaczenie dla funkcjonowania całego układu nerwowego. Na ten układ pozytywnie wpływa również witamina B12, którą także znajdziemy w śliwkach suszonych. Dbając o prawidłowy poziom tej witaminy w organizmie, dbamy równocześnie o stan naszego zdrowia psychicznego - witamina B12 ma bowiem znaczenie dla zachowania prawidłowych funkcji psychologicznych. Włączając śliwki suszone do diety, dostarczamy sobie również witaminy K, która odpowiada między innymi za prawidłowe krzepnięcie krwi. Rolą tej witaminy jest także zapobieganiu zwapnieniu naczyń krwionośnych.
Uwzględnienie śliwek suszonych w codziennym jadłospisie daje nam pewność, że dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych witamin i składników odżywczych. Ich wpływ na organizm jest nieoceniony, a przecież włączenie tych owoców do diety nie jest ani drogie, ani trudne. Cieszą się dużą dostępnością w sklepach, a już kilka sztuk dziennie wystarczy, by poczuć efekty. Łatwo zabrać je ze sobą w drogę, dlatego to idealna przekąska do pracy, szkoły lub na czas podróży. Można również wykorzystać je jako pożywny dodatek do sycącego, śniadaniowego koktajlu.