Bożonarodzeniowe przygotowania są czasochłonne. Okres świąteczny jest niekiedy też czasem, w którym stresujemy się nieco bardziej – trzeba przecież posprzątać dom, kupić prezenty i oczywiście przyrządzić wigilijne potrawy. By odjąć sobie choć trochę niepotrzebnego stresu, pewne dania można przygotować znacznie wcześniej. Co więcej, można zrobić trochę więcej tych, które mają wydłużony termin ważności.

Potrawy świąteczne z wydłużonym terminem przydatności

Wigilijnych potraw nie trzeba zjadać szybko. Wśród nich można wymienić te, które będą świeże jeszcze po świętach. Są nimi:

Zobacz także:

 Pierniki

Żołnierze idący dawniej na wojnę, często brali ze sobą właśnie pierniki. Co ciekawe, wypiek ma wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia. Można go zjeść nawet po kilku miesiącach! Niektórzy przechowują go nawet pół roku – twierdzą przy tym, że piernik nawet wtedy nie traci smaku. Jednak nie ciasta nie trzeba szykować w czerwcu – wystarczy zrobić go 2 tygodnie przed wigilią i wciąż będzie świeży i smaczny.

 Kapusta

Kapusta może być składnikiem kilku potraw świątecznych np. uszek pierogów, krokietów, pasztecików i bigosu. Ten ostatni można także wykorzystać później jako farsz. Bigos też można bez problemu zamrozić lub przechowywać w słoikach. Tak jak piernik, bigos także jest potrawą świąteczną, którą przygotować można o wiele wcześniej np. 2 tygodnie.

Kapustę można zamrozić nawet w wersji surowej. Jednak zanim się to zrobi, lepiej ją zblanszować. Dzięki temu dojdzie do rozwoju bakterii, które mogłyby się później dostać do innych potraw świątecznych. Surową kapustę można zamrozić nawet z innymi warzywami – chociażby startą marchewką czy burakiem.

Dania z makiem

Dania zawierające mak np. kutia, makaron z makiem i makowiec, można przygotować kilka dni przed świętami. Mak można mrozić w woreczkach do mrożonek czy w specjalnych pojemnikach – również parę miesięcy przed wigilią. Jednak rozmrożoną masę makową trzeba wykorzystać jak najszybciej – ponowne mrożenie jej jest niewskazane.

Jak przechowywać potrawy świąteczne?

Świąteczne dania najlepiej przechowywać w pojemnikach próżniowych z pompką. Umożliwiają one usunięcie nadmiaru powietrza, powodującego psucie się potraw. Pojemniczki chronią również przed wilgocią i powietrzem – najlepiej sprawdzą się do przechowywania wędlin, warzyw, owoców, serów, ciastek i czekolady.

W tym celu można korzystać również z pojemników z tworzyw sztucznych, lecz bez hermetycznego zamknięcia. Potrawy świąteczne chronić może także folia spożywcza i aluminiowa. Co więcej, folia aluminiowa chroni także przed szkodliwym działaniem światła. Jednak nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do przechowywania w ten sposób – np. kiszone ogórki, ze względu na to, że kwas reagują z aluminium.

Gdy zamrażalnik ustawiony jest na drugi stopień zamrażania, produkty zachowają świeżość przez ok. 6 tygodni. Zamrażać można wiele rodzajów dań świątecznych i składników, do których zaliczają się np.:

  • Mięso – przed zamrażaniem potraw świątecznych zawierających mięso, nie należy ich wcześniej myć ani rozdrabniać. W przeciwnym wypadku do dań dostanie się woda, przyspieszająca działanie mikroorganizmów. Gdy porcja jest zbyt duża, można podzielić ją na mniejsze kawałki, lecz w tej postaci nie powinno się ich przechowywać dłużej niż 2-3 miesiące.  
  • Ciasto – mrozić można torty lodowe, ciasto do makaronów czy ciasto francuskie. Do mrożenia nadaje się też ciasto drożdżowe, które zawierają ciasta takie jak makowiec, kołacz i babki. W zamrażarce można przechowywać także pieczony sernik.
  • Ryby – świeża ryba po zakupie zaczyna się psuć po 36 godzinach. Jednak zaleca się, by spożyć ją wcześniej. Zawsze lepiej ugotować lub upiec rozmrożoną rybę, zamiast ją smażyć. 

Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia?

Najlepiej rozsądnie zaplanować zakupy przed świętami, by uniknąć konieczności mrożenia lub wyrzucania świątecznych dań. Jednak gdy jedzenia zostanie zbyt dużo, i nie ma komu go oddać, można przynieść je do:

  • jadłodzielni,
  • punktu charytatywnego,
  • sklepu spożywczego.

Nadmiar świątecznych dań można oddać również do schroniska dla bezdomnych. Zazwyczaj nie mają one ograniczeń w tej kwestii.