Przekąski i dania przygotowane z popularnych tortilli to jedne z najpopularniejszych i niezwykle wszechstronnych zastosowań kulinarnych. Placki można spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc stanowią idealną bazę do wielu smakowitych potraw. Jednym z lepszych i błyskawicznych rozwiązań jest między innymi wykorzystanie tortilli do zrobienia charakterystycznych roladek. Ta przekąska z pewnością przypadnie do gustu twoim bliskim i doskonale sprawdzi się podczas wszelkich imprez, przyjęć, spotkań, a także jako śniadanie do szkoły lub pracy. Wystarczy tylko 5 składników i kilka minut do ich wykonania. Jak je przygotować?

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania roladek z tortilli?

Do przygotowania tej błyskawicznej i pysznej przekąski na stół będzie potrzebne jedynie 5 prostych produktów, które być może masz w swojej kuchni jeszcze przed pójściem na zakupy do sklepu.

Zobacz także:

Składniki

  • 2-3 placki tortilli (możesz wybrać dowolnie pszenne, pełnoziarniste, kukurydziane, pomidorowe, szpinakowe itp.)
  • 1 opakowanie serka śmietankowego do smarowania (np. Almette, Twój Smak lub inny dowolny)
  • 3 liście sałaty lodowej lub masłowej
  • 8 plasterków szynki w cienkich plastrach (np. szynka konserwowa, drobiowa, wieprzowa itp.)
  • 1 sztuka świeżej czerwonej papryki

Jak przygotować roladki z tortilli krok po kroku?

Krok 1

Pierwszym krokiem w przygotowaniu roladek z tortilli jest rozłożenie placków na desce lub talerzu i posmarowanie każdego grubą warstwą serka śmietankowego. Następnie na posmarowanej stronie ułóż liście sałaty lodowej lub masłowej. Na sałacie rozłóż plasterki wybranej szynki. Pokrój paprykę na drobne paski i również ułóż je równomiernie jako kolejną warstwę. Pamiętaj, aby nie nakładać zbyt dużo składników na jeden placek, gdyż spowoduje to trudności w zwinięciu tortilli, jej pęknięcie oraz późniejsze wysypywanie się zawartości.

Krok 2

Po rozłożeniu wszystkich składników tortille zwiń tak, aby cała zawartość była ze sobą dobrze połączona, a placek nie rozwinął się podczas późniejszego krojenia na kawałki. Aby dodatkowo zabezpieczyć roladki z tortilli przed rozwinięciem, możesz zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 10 minut. To spowoduje, że będą o wiele łatwiej się kroiły.

Krok 3

Po upływie wskazanego czasu wyjmij roladki z lodówki, a następnie odwiń z folii. Tak przygotowane tortille pokrój na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm lub według preferencji. Jeśli chcesz mieć pewność, że przekąska nie rozleci się podczas podawania na stół, możesz dodatkowo zabezpieczyć każdy kawałek wykałaczką.

Dlaczego warto zrobić roladki z tortilli?

Roladki z tortilli to bardzo prosta w przygotowaniu, budżetowa oraz smakowita przekąska, która z pewnością doskonale sprawdzi się w wielu sytuacjach. Co więcej, można ją przygotować na różne sposoby i dostosować do indywidualnych preferencji. Warto na przykład zamienić klasyczną szynkę na łososia lub kurczaka, a paprykę na ogórka, oliwki lub inny wybrany dodatek. Można wykonać ją również w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Tortilla pasuje też idealnie do wszelkiego rodzaju sosów i past, na przykład do hummusu, guacamole, pasty jajecznej, serków topionych, majonezu, ketchupu etc.

Przepis na lekki sos do roladek z tortilli

Do przygotowania lekkiego i aromatycznego sosu, który jeszcze bardziej podkręci smak pysznych roladek z tortilli, a jednocześnie będzie zdrowszą alternatywą dla kupnych gotowców, należy przygotować:

  • 4 ząbki czosnku
  • jogurt grecki 400 g
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku

Po zgromadzeniu niezbędnych składników przełóż jogurt do miski, a następnie dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, niewielką ilość oregano do smaku, pieprz i sól według preferencji. Wszystko dokładnie wymieszaj, a po przygotowaniu włóż do lodówki. Wówczas składniki dobrze się połączą, a sos będzie jeszcze bardziej wyrazisty w smaku. Najlepiej, jeśli przygotujesz go kilka godzin przed podaniem na stół.

Smacznego!