Pączki z Biedronki cieszyły się w tłusty czwartek ogromnym zainteresowaniem konsumentów. Jednak w Tarnowie sprzedano ich wręcz rekordową liczbę – klient przyjechał po nie samochodem dostawczym i kupił pączków tyle, że mógłby nimi obdzielić wojsko. Pewien twórca internetowy nagrał mężczyznę i zamieścił w internecie film, który stał się hitem.

Pączki z Biedronki kupił w hurtowej ilości. Nagranie obiegło sieć

Po słodkie zakupy na tłusty czwartek wielu Polaków poszło do marketów, m.in. do Biedronki. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pączki sprzedawane w kartonach – kupując pakiet zawierający 24 sztuki, cena jednego pączka wynosiła tylko 9 groszy. Chętnych nie brakowało, a szczególnie w Tarnowie – po zestaw tego typu przysmaków mężczyzna przyjechał autem dostawczym. TikToker o nicku Branal nagrał, gdy ten pakował je do auta.

Zobacz także:

@_branal_ ILEEE TEGO XDDD #paczki #pączki #tłustyczwartek #tlustyczwartek #pączkizmarmoladą #tłustyczwartek2025 #biedronka #tarnow #tarnów #tarnówcity #tarnów2025 #branal #branalakasonic #fyp #dc ♬ dźwięk oryginalny - NoJo

Autor filmu twierdzi, że rozmawiał z mężczyzną, który pączki miał kupić dla firmy. Nagranie wzbudziło ogromne zainteresowanie, a pod filmem pojawiło się sporo komentarzy. Internauci dają do zrozumienia, że tak tanie pączki nie są najlepszym wyborem ze względu na kontrowersyjny skład.

Według prognoz Polacy w tłusty czwartek mogli zjeść nawet 100 milionów pączków. Oznacza to, że każdy z nas zjadł 2,5 pączka.

Czy zakup marketowych pączków to dobry pomysł?

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, nie tylko w tłusty czwartek, warto uważać na wszelkie tanie, a czasem wręcz skandalicznie tanie wyroby – mowa tu również o pączkach. Wiele z nich może zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Pączki w „wersji budżetowej” nierzadko smażone są na utwardzonych tłuszczach roślinnych, które mogą fatalnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy i podwyższać np. poziom złego cholesterolu.

Szkodliwym składnikiem wielu sklepowych pączków jest lukier. Często wybieramy je zamiast tych posypanych cukrem pudrem, ponieważ nie brudzą dłoni. Jednak słodki dodatek często zawiera np. glicerynę, która w dużych dawkach może wysuszać błony śluzowe. Niekiedy zawiera także syrop glukozowy, mogący przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. W tym wszystkim oczywiście najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek. 

Dlaczego lepiej robić słodycze domowymi sposobami?

W domowych warunkach możemy przygotować wypieki, które wciąż będą słodkie, smaczne i jednocześnie nie będą zawierały szkodliwych składników obecnych nierzadko w wielu kupnych przekąskach. Pączki domowej roboty, mimo że wciąż kaloryczne, zrobione są z pewnych produktów, bez dodatku konserwantów i innych substancji, których celem jest przedłużenie ich świeżości, nadanie pulchności czy „podkręcenie” smaku i aromatu. W domu można to uzyskać, korzystając z prostych produktów.