Nazwa banan pochodzi od arabskiego słowa "banan", które w języku polskim oznacza "palec". Prawdopodobnie miał na to wpływ kształt owocu. Z botanicznego punktu widzenia zaliczane są do jagód. Banan to pyszny i łatwo dostępny produkt, którym zwalczysz głód.
Wartości odżywcze bananów
Dzięki dużej zawartości korzystnych składników mówi się, że owoce te powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Bogate w witaminy z grupy A, B, C, E i K i składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk oraz mangan mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Najczęściej dodawane do są wszelkiego rodzaju musów i przecierów dla dzieci. Nie należą do grupy alergenów, dlatego rodzice chętnie wprowadzają je do diety swoich pociech już na wczesnym etapie ich życia. Miesiączkujące kobiety też powinny się z nimi polubić. Dzięki obecności znacznej ilości magnezu banany mogą pomóc w trakcie bóli miesiączkowych, rozluźniając mięśnie. Zawarta w nich witamina B6 odpowiada nie tylko za łagodzenie bólu, ale także za regularność cyklu. Banany mogą się szczycić zawartością potasu. Mają dobroczynny wpływ na normowanie poziomu ciśnienia krwi, łagodzą wszelkie napięcie w żyłach i tętnicach, co ma wpływ na dotlenienie wszystkich narządów w naszym organizmie. Chroni przed udarem, miażdżycą i atakami serca.
Zobacz także:
Jak uratować dojrzałe banany?
Jednym z hitów krążących w sieci jest przepis na chlebek bananowy. Cieszy się on dużą popularnością, ponieważ pokazuje jak w szybki i łatwy sposób wykorzystać dojrzałe owoce, jednocześnie ciesząc się zdrową przekąską. To świetne rozwiązanie dla anemików, którym banany pomogą dużą ilością żelaza i pozytywnie wpłyną na mnożenie się krwinek czerwonych. Co ciekawe wartości odżywczych można dopatrywać się nie tylko w słodkim owocu, ale także w jego skórce. Najczęściej wykorzystuje się ją do łagodzenia ukąszeń komara i likwidowania kurzajek. Ma bowiem właściwości łagodzące obrzęki.
Niekorzystne konsekwencje jedzenia bananów. Na to musisz uważać
Znaczące miejsce na liście składników odżywczych bananów zajmuje błonnik. Przyswojenie go w dużej ilości powoduje ból w jelitach, gazy i wzdęcia co niewątpliwie rodzi dyskomfort. Osoby, które na co dzień zmagają się z problemami trawiennymi, powinny rozważyć całkowite wyeliminowanie bananów ze swojej diety. Co rodzi pewną sprzeczność, bardzo dojrzałe owoce mogą przynieść ulgę przy biegunkach i nie obciążają dodatkowo chorych jelit. Kolejną pułapką, na którą musi uważać niejeden diabetyk jest wysoka zawartość cukru. Na 100g owocu może przypadać nawet 22 g białej słodyczy. To ona odpowiada za błyskawiczne uczucie sytości, za które tak lubimy ten owoc. Trwa to jednak krótko i szybko zmienia się w ospałość i brak siły, a nawet głód. Czymś, co może wzbudzać niepokój jest wysoka ilość węglowodanów. Nie mówi się o tym często, ale banany zawierają około 23 g węglowodanów na 100g owocu. Dla osób przebywających na diecie niskowęglowodanowej nie jest to najlepsza opcja. W połączeniu z dużą ilością cukru skutkuje szybkim uczuciem głodu i potrzebą sięgnięcia po kolejne posiłki.
Sprawdź to po zjedzeniu bananów
Zdarzają się przypadki kiedy banany powodują uczulenia. Po ich spożyciu warto obserwować swoje samopoczucie i reakcję organizmu. Do najczęstszych objawów, które mogą wystąpić po ich zjedzeniu należy pieczenie, swędzenie i obrzęk w obrębie jamy ustnej i jej okolicy oraz każdego rodzaju zaczerwienienie. Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Przekonują nas do siebie korzystną ceną i łatwą dostępnością na półkach sklepowych. Ich początki sięgają upraw w Malezji i na terenach Indii, a teraz docierają do nas z Afryki, gdzie są głównym owocem eksportowym. Zrywa się je, kiedy mają jeszcze kolor zielony, a czas na dojrzewanie mają na statkach eksportowych. Docierają do nas pełne smaku i masy wartości odżywczych. Banany kuszą nas atrakcyjną ceną i dostępnością, a także dobroczynnym wpływem na nasz organizm. Warto pamiętać, że każdy organizm jest inny i przyswajalność tych owoców może mieć dla nas różne skutki.