W jadłospisie wielu z nas owoce i warzywa zajmują kluczowe miejsce na podium. Zwolennicy zdrowego odżywiania nie stronią od zagranicznych owoców takich jak pomarańcze czy banany, decydując się czasem na wprowadzenie do diety nieco większej egzotyki w postaci batatów czy liczi. Czy jednak słyszeliście o platanach?
Czym są platany?
Platany to odmiana bananów, która w nieco bardziej egzotycznej kuchni znajduje swoich zwolenników. Ten egzotyczny owoc ceniony jest przede wszystkim za bogactwo składników odżywczych oraz zastosowanie w kulinariach.
Zobacz także:
Platany są składnikiem wielu wytrawnych dań. Ich twardsza skórka niż w bananach pozwala na podawania ich w plasterkach bez obaw o rozpadnięcie się na przykład pieczonego produktu. Platany zawierają również mniej cukru od bananów i dobrze znoszą obróbkę termiczną. W zależności od ich stopnia dojrzałości można je smażyć, gotować, piec, a nawet grillować. Ponadto z powodzeniem mogą one zastępować produkty takie jak ziemniaki czy ryż, a purée na ich bazie smakuje wręcz wybornie.
Ten egzotyczny owoc to skarbnica witamin
Wiele osób może się zastanawiać, czy ten egzotyczny owoc jest bezpieczny dla europejskich żołądków. Okazuje się, że tak. Ponadto zawiera on bogactwo potasu, magnezu, żelaza i witamin z grupy B, dzięki czemu z powodzeniem wspiera układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi i przeciwdziała anemii.
Owoc ten może być bez obaw spożywany przez diabetyków, ponieważ ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że jego zjedzenie nie powoduje znacznego wzrostu stężenia cukru we krwi. Co więcej, platany zawierają sporą ilość przeciwutleniaczy, co wspomaga zwalczanie wolnych rodników. W medycynie niekonwencjonalnej zaleca się ich spożywanie również ze względu na poprawę kondycji skóry oraz spowalnianie procesów starzenia się.
Jak jeść platany?
Wiele osób decyduje się na jedzenie platanów na surowo. Jeśli owoce te są w pełni dojrzałe, nie ma w tym nic złego. Poznamy je po ciemnożółtej lub nawet czarnej skórce. Takie owoce będą zdecydowanie delikatniejsze w smaku i nieco słodsze od mniej dojrzałych odpowiedników. Możecie jednak być zaskoczeni ich smakiem, bowiem łudząco mogą one przypominać klasyczne banany.
Pełnię smaku platany uzyskują po obróbce termicznej. W krajach Afryki, Azja i Ameryki Łacińskiej najczęściej spożywa się je po ugotowaniu lub smażeniu. Zielone i niedojrzałe platany są bowiem bogate w skrobie, dlaczego często służą do przygotowania chipsów, purée, czy placków, zastępując tym samym ziemniaki. Z tego samego względu wiele osób lubi je piec, tworząc z nich chrupki na wzór suszonych bananów.
Z kolei dojrzałe okazy najczęściej dodawane są do deserów i koktajli. Mają one słodki smak, dzięki czemu doskonale uzupełniają owsianki. Nie brakuje jednak zwolenników, którzy serwują je z mięsem lub rybami.