Ten owoc jest jednym z najpopularniejszych wyborów tropikalnych na świecie. Jego miąższ jest słodki, soczysty i doskonale sprawdza się jako przekąska, jak i słodko-kwaśny dodatek do aromatycznych potraw. Ponadto, jest prawdziwą bombą witaminową, która kryje w sobie moc składników pozytywnie wpływających na zdrowie, dobre samopoczucie w ciągu dnia oraz wagę. Zjedz go przed posiłkiem, a w pasie z pewnością poczujesz luz. Co to za owoc i dlaczego warto włączyć go do codziennego menu?
Czym wyróżnia się ananas?
Ananas to owoc pochodzący z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, Brazylii, Paragwaju i Argentyny, jednak obecnie uprawia się go również w wielu innych krajach charakteryzujących się ciepłym klimatem. Wyróżnia się twardą, przypominającą szyszki skórką, owalnym kształtem i żółtą barwą w środku. Jest doceniany ze względu na swój soczysty miąższ i słodko-kwaśny smak. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych dostarcza organizmowi wiele istotnych składników odżywczych. Są to między innymi:
Zobacz także:
- Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, to silny antyoksydant, który okazuje się niezbędny m.in. do syntezy kolagenu w organizmie, zwalczania wolnych rodników powodujących starzenie, wzmocnienia odporności czy naczyń krwionośnych. Działa przeciwutleniająco i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
- Witaminy z grupy B są nieocenione dla utrzymania skóry w dobrej kondycji i dobrego samopoczucia w ciągu dnia. Biorą udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i odpowiadają za prawidłową pracę serca oraz układu krążenia.
- Witamina A bierze udział w wielu istotnych procesach metabolicznych w organizmie. Jest zbawienna w dbaniu o prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i pomaga w utrzymaniu zdrowego stanu skóry, włosów oraz paznokci. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz skutecznie chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
- Witamina E, znana również jako „witamina młodości”, jest silnym przeciwutleniaczem, a dzięki temu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i powstawaniem wolnych rodników. Posiada właściwości przeciwzakrzepowe, wpływa na prawidłowy rozwój mięśni i dba o układ nerwowy.
- Potas odpowiada za regulowanie poziomu pH komórek i za odpowiednią pracę mięśni. Jest nieoceniony w dbaniu o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, serca, a także mózgu. Jest szczególnie istotny dla osób regularnie uprawiających sport, gdyż szybko wydala się z organizmu wraz z moczem i potem, co może powodować jego niedobory.
- Żelazo jest szczególnie ważne do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek w organizmie. Dba o układ odpornościowy, prawidłową pracę serca i zmniejsza uczucie zmęczenia. Bierze udział w budowaniu produkcji czerwonych krwinek i chroni komórki przed rozwojem wolnych rodników. Jest także nieoceniony dla zdrowia wątroby.
- Magnez to cenny pierwiastek odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Odpowiada za prawidłowe trawienie, wspiera kondycję psychiczną i zwiększa poziom energii w ciągu dnia.
Ananas okazuje się także niezwykle cennym źródłem błonnika pokarmowego, co ucieszy szczególnie tych, którzy borykają się z problemami trawiennymi oraz uciążliwymi zaparciami. Oprócz bogactwa cennych witamin i minerałów, w ananasie znajduje się jeszcze jeden niezwykle unikalny składnik, jakim jest bromelina, czyli enzym o wyjątkowo silnym działaniu przeciwzapalnym i korzystnie wpływającym na układ trawienny. Jest zbawienny w redukcji wzdęć, niestrawności i problemów z trzustką.
Czy ananas jest dobry na odchudzanie?
Dzięki zawartym w ananasie pierwiastkom i enzymom wspomagającym układ trawienny, wiele osób uważa go za owoc, który jest nieocenionym wsparciem dla osób dbających o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość błonnika, który daje błyskawiczne uczucie sytości. Co więcej, ananas niemal całkowicie składa się z wody, a w 100 g tego owocu znajduje się wyłącznie około 50 kcal. To sprawia, że jest idealną przekąską dla osób na diecie.
Jakiego ananasa wybrać?
Aby cieszyć się najlepszymi walorami smakowymi ananasa, warto zwrócić uwagę na kilka prostych aspektów. Przede wszystkim istotny jest jego zapach. Dojrzały owoc powinien charakteryzować się delikatnie słodką wonią. Następnie należy sprawdzić skórkę. Jeśli ananas jest przejrzały, pojawią się na nim charakterystyczne ciemne plamy. Najlepiej będzie, jeśli uda ci się znaleźć sztukę o złocisto-żółtej barwie.
Nie bez znaczenia są też liście, które powinny być zielone i bez większych problemów odrywać się od reszty owocu. Po zakupie ananasa dobrze jest przechowywać go w temperaturze pokojowej przez maksymalnie 2 dni.