Nie od dziś wiadomo, że owoce to skarbnica cennych witamin i minerałów, a wiele z nich, mimo licznych właściwości zdrowotnych, wciąż nie jest wystarczająco docenianych i wykorzystywanych w codziennej diecie. Wśród nich znajduje się między innymi aronia. Choć ta bliska krewna jagody jest cierpka i kwaśna, okazuje się zbawienna dla układu odpornościowego, skutecznie rozprawia się z infekcjami i obniża „zły cholesterol”, a to tylko niektóre z jej zalet. Dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu?

Czym wyróżnia się aronia?

Na pierwszy rzut oka aronia łudząco przypomina smakowite i cenione wśród Polaków jagody. Charakteryzują się aromatycznym, cierpkim, słodko-kwaśnym miąższem i meszkowatym nalotem z zewnątrz. Owoc składa się w około 74-83% z wody. Dostarcza organizmowi wiele cennych witamin, takich jak:

Zobacz także:

  • Witamina C, znana także jako kwa askorbinowy, jest nieocenionym wsparciem dla układu odpornościowego i w mig rozprawi się z infekcjami. Jest również odpowiedzialna za syntezę kolagenu.
  • Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za wsparcie układu nerwowego i prawidłową pracę serca. Poprawiają metabolizm, więc są szczególnie cenione wśród osób borykających się z problemami trawiennymi.
  • Witamina E, znana również jako „witamina młodości”, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, chroni komórki przed uszkodzeniami i korzystnie wpływa na kondycję skóry.
  • Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi i zdrowie kości. Ponadto zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Aronia jest także bogata w cenne dla organizmu żelazo, potas, wapń, magnez czy cynk. Oprócz witamin i minerałów, te niewielkie (około 10 mm), ciemnogranatowe kuleczki zawierają wiele cennych antyoksydantów, bioflawonoidów oraz leukocyjanów, które pełnią istotną funkcję w eliminowaniu wolnych rodników odpowiadających za przyspieszone starzenie się organizmu i wiele poważnych schorzeń.

W jakiej postaci spożywać aronię?

Aronia występuje w wielu postaciach i można ją jeść zarówno na surowo, jak i przetworzoną. Dla wielu problemem jest ich cierpki posmak, jednak można go zneutralizować poprzez mrożenie. Wystarczy włożyć jej owoce do zamrażarki i zostawić na co najmniej 2 dni. Wówczas walory smakowe znacznie się poprawią.

Najczęściej jednak aronię można spotkać w postaci przetworów, soków, nalewek lub w ususzonej formie. Wówczas można cieszyć się jej cennymi właściwościami pijąc rozcieńczoną z wodą miksturę, dodając konfiturę do owsianki lub smarując nią pieczywo.

Jak często przyjmować aronię?

Aronia może okazać się zbawienna zarówno dla wsparcia organizmu, jak i w walce z wieloma dolegliwościami. Aby czerpać z niej maksymalne korzyści zdrowotne, zaleca się spożywać ją regularnie i w niewielkich ilościach.

Najlepiej, jeśli włączysz do swojej diety około 70-100 g świeżych owoców lub 50 ml soku. Jeśli posiadasz w kuchni formę suszoną, warto przyjmować około 1-2 łyżki dziennie. Kuleczki można wówczas dodać do owsianki, jogurtu lub koktajlu. Z kolei w postaci naparu najlepiej ograniczyć jej spożycie do 1 filiżanki dziennie.