Nie od dziś wiadomo, że spożywanie owoców i warzyw niesie ze sobą wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia. Wysoka zawartość cennych witamin i minerałów sprawia, że organizm otrzymuje solidne wsparcie dla układu odpornościowego, krążenia, moczowej, jelit i wielu innych. Takie pozytywne aspekty ma również krzepka kuzynka borówki czyli żurawina. Kto powinien włączyć ją do swojej diety i jakie cenne właściwości posiada?

Czym wyróżnia się żurawina?

Żurawina (Vaccinium sect. Oxycoccus dawniej Oxycoccus) to rodzaj rośliny pochodzącej z rodziny wrzosowatych, uważana raczej za bliską krewną borówki. Najpopularniejszą odmianą jest żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon), która pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca, a jej owoce osiągają dojrzałość dopiero po około 100 dniach. Jej kwaśny smak nie jest przypadkiem, gdyż jest to związane z obecnością kwasu cytrynowego.

Zobacz także:

Żurawina to jeden z najbardziej cenionych owoców, a dzieje się tak między innymi ze względu na walory smakowe oraz niezwykle korzystne dla zdrowia właściwości. Jest skarbnicą pełną witamin, przeciwutleniaczy i błonnika, a jej regularne stosowanie sprawia wspomaga między innymi układ moczowy, odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi, poprawia krążenie, a to tylko niektóre z korzystnych cech. Jej właściwości są bowiem znacznie szersze.

Jakie cenne składniki zawiera żurawina?

Żurawina to owoc, który charakteryzuje się bogactwem cennych składników odżywczych. Te małe, intensywnie czerwone i niepozorne kuleczki zawierają między innymi:

•    Witaminę C, znana również jako kwas askorbinowy, to prawdziwa królowa wśród witamin, która odgrywa kluczową rolę w procesach antyoksydacyjnych organizmu, chroni organizm przed infekcjami, wzmacnia odporność, stymuluje syntezę kolagenu, wpływa na przyswajanie żelaza z pożywienia i bierze udział w procesie detoksykacji.
•    Witaminy z grupy B są niezbędne do wytwarzania energii i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Regulują poziom cukru we krwi, biorą udział w wielu procesach metabolicznych. Odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed rozwojem stresu oksydacyjnego, który z kolei prowadzi do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.
•    Witaminę E znana również jako „witamina płodności i młodości”, która chroni komórki przed różnymi uszkodzeniami, zapobiega powstawaniu zakrzepom, obniża poziom cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku. Jest szczególnie istotna dla kobiet, ponieważ wspiera owulację i dba o prawidłowy rozwój płodu w ciąży.
•    Witaminę K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest nieoceniona w dbaniu o zdrowe kości. Działa przeciwzapalnie i odznacza się również właściwościami antybakteryjnymi.
•    Magnez znany również jako „hormon szczęścia”, który odpowiada za dobre samopoczucie i spokojny sen. Wspiera organizm w redukcji stresu i korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz kurczliwość mięśni.
•    Wapń jest istotnym składnikiem tkanki kostnej, m.in. podstawowym budulcem kości i zębów. Wspiera serce i mięśnie, reguluje ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego.

Żurawina to także owoc, w którym obecnych jest wiele cennych antyoksydantów. Najwięcej z nich znajduje się w skórce. Wśród nich są przede wszystkim:

•    kwercetyna
•    mirycetyna
•    peonidyna
•    kwas ursolowy
•    proantocyjanidy typu A

Antyoksydanty, znane również jako przeciwutleniacze to związki chemiczne, które mają ważne zadanie w neutralizacji wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia i powstawanie groźnych chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby nowotworowe.

Jak jeść żurawinę?

Żurawina jest także doskonałą przekąską oraz dodatkiem do diety dla osób, które dbają o zachowanie zdrowego wyglądu. W 100 g tego produktu znajduje się jedynie 46 kcal, a owoc składa się w 87 proc. z wody. Pozostała część to głównie węglowodany i błonnik.

Owoc można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci jego suszonego odpowiednika. Ponadto, wiele producentów oferuje obecnie również liczne propozycje konfitur czy soków. Wystarczy garść żurawiny dziennie (można dodać do owsianki lub koktajlu), aby w pełni cieszyć się jej cennymi właściwościami.