Piernik staropolski to jedno z najpopularniejszych polskich ciast przygotowywanych na Boże Narodzenie. Deser zachwyca przede wszystkim swoim pięknym, korzennym zapachem i wyrazistym smakiem. Tradycja tego wypieku sięga XV wieku. Wówczas był głównie symbolem dobrobytu i rodzinnych spotkań. Choć wielu Polaków uważa, że klasyczna receptura wymaga dojrzewania, to na przygotowanie ciasta jest lepszy i o wiele szybszy sposób. Nie musisz obawiać się o wyrabianie piernika już w listopadzie. Ten przepis Magdy Gessler sprawi, że wszyscy domownicy będą się zajadać, a cały proces możesz zacząć nawet w wigilijny dzień. Oczywiście bez obaw o utratę smaku.

Czym charakteryzuje się piernik staropolski?

Piernik staropolski to nie tylko zwykły deser, ale i tradycyjny symbol polskiej kultury. W przeszłości ciasto było przygotowywane w szczególności na huczne przyjęcia, na przykład wesela czy inne ważne święta, a jego aromatyczne przyprawy sprawiały, że wypełniał pięknym zapachem każdy domowy kąt.

Zobacz także:

Obecnie piernik stał się niemal nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w Polsce i często gości na wigilijnych stołach. Wiele przepisów wymaga, aby ciasto dojrzewało kilka tygodni przed uroczystością, ale okazuje się, że Magda Gessler ma sposób na pominięcie tej skomplikowanej i czasochłonnej konieczności.

Przepis na piernik od Magdy Gessler

Przepis na piernik staropolski od Magdy Gessler charakteryzuje się przede wszystkim prostotą, ale jednocześnie wyjątkowym smakiem. Najważniejszym składnikiem jest w tym przypadku zaprawa piernikowa, czyli mieszanka przypraw i składników, dzięki którym ciasto nabiera wyrazistego i smakowitego aromatu. Cały proces przygotowania jest podzielony na kilka ważnych kroków.

Do zaprawy piernikowej będą ci potrzebne:

•    przyprawa do piernika – 9 g
•    goździki mielone – 8 g
•    cynamon mielony – 8 g
•    imbir mielony lub świeży – 8 g
•    kardamon mielony – 8 g
•    szczypta soli i pieprzu
•    miód – 200 g
•    woda – 100 ml
•    masło – 20 g
•    kakao – 20 g
•    cukier – 100 g

Po zgromadzeniu wszystkich niezbędnych składników, następnie należy umieścić je w rondelku i powoli podgrzewać, najlepiej na małym ogniu. Pamiętaj, by masę cały czas dokładnie mieszać w celu połączenia się produktów. Nie można dopuścić do wrzenia. Powstała zaprawa powinna być gładka, a składniki dobrze wymieszane.

Kiedy zaprawa jest gotowa, przyszedł czas na przygotowanie ciasta. W tym kroku będą potrzebne ci następujące produkty:

•    białka jaj – 300 ml
•    cukier – 300 g
•    mąka – 150 g
•    pół łyżeczki proszku do pieczenia
•    rodzynki – 70 g
•    orzechy włoskie – 70 g
•    przesmażona na maśle skórka pomarańczy – 70 g
•    powidła śliwkowe wedle upodobań

Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę wraz z cukrem, a następnie do ubitej masy dodać 300 g wcześniej przygotowanej zaprawy piernikowej. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz zgromadzone bakalie, tj. rodzynki i orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową. Całość należy dokładnie wymieszać, tak, aby wszystkie składniki odpowiednio się ze sobą połączyły. Gotową masę należy przełożyć do formy lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, powinno się odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia. 

Jak udekorować piernik?

W momencie, gdy piernik wystygł, należy podzielić go na dwie równe części, a następnie posmarować ulubionymi powidłami. Najlepiej, gdy ciasto z wierzchu pokryjesz samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową. Do jej zrobienia będą potrzebne ci: 

•    gorzka czekolada (80%)
•    cukier puder
•    śmietanka
•    masło

Po zgromadzeniu niezbędnych składników, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do masy cukier puder, śmietankę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę wylej na piernik i równomiernie rozprowadź na całości ciasta.

Dzięki tej starej, rodzinnej recepturze od Magdy Gessler, nie musisz martwić się o wcześniejsze przygotowania, a piernik wyjdzie równie pyszny i wilgotny, co ten, który jest wyrabiany kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Temu przepisowi z pewnością nie oprze się żaden domownik.