Kiedy spodziewacie się gości albo po prostu macie ochotę na coś słodkiego, wcale nie musicie od razu brać się za pieczenie ciasta. Jeśli nie jesteście mistrzami wypieków, możecie przyrządzić smaczny deser bez pieczenia - jak sernik na zimno lub wszelkiego rodzaju przekładane, kremowe ciasta. Istnieje jednak pewien bardzo prosty do zrobienia i niezwykle efektowny przysmak, jakim jest tiramisu. Przygotujcie go z przepisu Ani Starmach, która na gotowaniu zna się jak mało kto. Jej tiramisu jest absolutnie doskonałe dzięki 1 składnikowi. 

Jak zrobić doskonałe tiramisu?

Tiramisu to deser, który pochodzi z Włoch i został stworzony stosunkowo niedawno. Oficjalnie pierwszy przepis na ten słodki przysmak pojawił się w 1972 roku we Włoszech, a dziś znany jest na całym świecie. Tiramisu zamówicie w większości kawiarni, ale bardzo łatwo możecie też przyrządzić go w domu. Przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności.

Zobacz także:

Samo tiramisu robi się szybko, natomiast zanim przejdziecie do konsumpcji, musicie się wykazać cierpliwością. Deser ten „dojrzewa” w niskiej temperaturze i przed podaniem powinien spędzić co najmniej 10 godzin w lodówce - najlepiej odłożyć tam tiramisu na całą noc po przyrządzeniu. 
Jednym z najważniejszych składników tego deseru jest kawa. Idealnie, gdy jest zaparzona w ekspresie, ze świeżo zmielonych ziaren. Ostatecznie możecie użyć kawy mielonej, natomiast odradzamy stosowanie kawy rozpuszczalnej do tiramisu. Natomiast produktem, bez którego ten deser się nie obędzie, jest amaretto. To słodko-gorzki włoski likier o ciemnym, wręcz bursztynowym kolorze. Amaretto wytwarza się na bazie migdałów, dlatego jest doskonałym dodatkiem do kawy, ciast i deserów, takich jak właśnie tiramisu. Wypróbujcie poniższy przepis autorstwa Ani Starmach, która przygotowuje ten deser tak, jak we Włoszech - z dodatkiem amaretto. 

Przepis na tiramisu Ani Starmach

Składniki:

  • 400 g biszkoptów podłużnych (tzw. kocich języczków)
  • 700 g serka mascarpone
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 300 ml mocnej kawy (schłodzonej)
  • 70 ml likieru amaretto
  • 4 duże jajka

Przygotowanie:

  1. Zaparzcie mocną kawę i odstawcie do całkowitego ostudzenia. 
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek wsypcie cukier i ubijcie na puch.
  3. Następnie podzielcie serek mascarpone na dwie porcje. Dodajcie jedną do żółtek i miksujcie chwilę na średnich obrotach. Po chwili dodajcie resztę mascarpone i mieszajcie tylko do momentu, w którym składniki się połączą. Jeśli będziecie miksować zbyt długo, mascarpone może się zwarzyć. 
  4. W osobnej misce ubijcie białka na sztywno. Dodajcie je do masy z żółtek oraz mascarpone i delikatnie wymieszajcie.
  5. Do zimnej kawy wlejcie likier amaretto i wymieszajcie.
  6. Każdy biszkopt kolejno zanurzcie w kawie na kilka sekund (nie dłużej, bo się rozpadnie) i ułóżcie jeden obok drugiego w prostokątnej blaszce lub szklanym naczyniu.
  7. Na tak przygotowane biszkopty wyłóżcie część masy, wyrównajcie i posypcie kakao.
  8. Ułóżcie kolejną warstwę biszkoptów, wyłóżcie masę, posypcie kakao. Jeszcze raz ułóżcie biszkopty i przykryjcie je masą, którą również należy na koniec posypać kakao. 
  9. Tak przygotowane tiramisu włóżcie do lodówki na całą noc. 

I gotowe! Po 8-10 godzinach w lodówce tiramisu można już podawać na stół. Ze względu na to, że w kremie znajdują się jajka, deser należy spożyć w ciągu maksymalnie dwóch dni. Jest jednak tak pyszny, że na pewno zniknie w mgnieniu oka. 

Domowe tiramisu - wskazówki

Jak sami widzicie, przyrządzenie tiramisu jest naprawdę proste. Aby mieć pewność, że deser wyjdzie wam tak, jak należy, pamiętajcie o tych kilku ważnych zasadach:

  • Żółtka z cukrem należy ubijać długo, by później krem wyszedł wam stabilny.
  • Cukier musi być drobny. Zwykły znacznie trudniej się rozpuszcza.
  • Kawa użyta do tiramisu powinna być dobrej jakości oraz mocna.
  • Nie ignorujcie wskazówki dotyczącej czasu „leżakowania” tiramisu w lodówce. Te godziny są kluczowe do tego, by biszkopty się dobrze nasączyły.

A jeżeli nie chcecie używać alkoholowego likieru do przyrządzenia tiramisu, możecie pominąć ten składnik - pod warunkiem, że wasza kawa jest bardzo dobrej jakości i mocno aromatyczna.