Wielu może pamiętać ten smak dzieciństwa, jakim są ciastka orzeszki. Nie potrzebujesz do tego przepisu wymyślnych składników ani zaawansowanych umiejętności, jednak niezbędny jest jeden przedmiot - specjalna maszynka do tego typu ciastek. Dzięki temu urządzeniu zyskają one pożądany kształt. Taką maszynkę dostaniesz na przykład w sklepach internetowych za kilkadziesiąt złotych.

Ciastka orzeszki z PRL-u mogą być świetnym zamiennikiem pączków i faworków w nadchodzący tłusty czwartek. Zaletą przepisu na ten przysmak z PRL-u jest możliwość modyfikowania go w zależności od upodobań smakowych. Krem do ciastek orzeszków może być zrobiony na bazie orzechów włoskich, ale nie musi. Jeśli lubimy, możemy wybrać na przykład pistacje jako bazę kremu.

Zobacz także:

Ciastka orzeszki, czyli przysmak z PRL-u. Jakich składników potrzebujemy?

Aby przyrządzić ten przysmak z PRL-u, jakim są ciastka orzeszki, potrzebujemy kilku podstawowych składników, które dostaniemy w każdym markecie. Lista zakupów może się nieco różnić w zależności od tego, na jaki smak kremu się zdecydujemy. Aby przygotować nadzienie orzechowe, musimy zaopatrzyć się w:

  • 1 szklankę mleka roślinnego, na przykład migdałowego,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • 200 gramów masła.

Składniki na ciasto znajdą się najprawdopodobniej w każdej kuchni, a należą do nich:

  • 0,5 kilograma mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 150 gramów masła,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka sody.

Jak przygotować ciastka orzeszki z PRL-u? Przepis Ewy Wachowicz

Ciastka orzeszki z PRL-u są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a te z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą fenomenalne. Warto rozważyć je jako zamiennik pączków w nadchodzący tłusty czwartek, który jest świętem ruchomym, a w tym roku przypada na 27 lutego. Jak krok po kroku przygotować ciastka orzeszki?

  1. Przesiej mąkę z cukrem pudrem do dużej miski lub na stolnicę.
  2. Dodaj posiekane masło.
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż powstanie kruszonka.
  4. Zbierz kruszonkę w kopiec.
  5. W kopcu zrób dołek, a następnie wbij do niego jajko, dodaj śmietanę, ocet i sodę.
  6. Całość wymieszaj, wyrób ciasto i przełóż do pojemnika.
  7. W garnku podgrzej mleko z cukrem. 
  8. Wrzuć do garnka orzechy, wymieszaj i poczekaj, aż całość zgęstnieje.
  9. Dodaj masło, wymieszaj i zostaw do przestygnięcia.
  10. Formę na orzeszki natłuść, wgłębienia wypełnij ciastem i trzymaj je w maszynce 1-2 minuty.
  11. Ostudź ciastka i wypełnij je kremem.