Wielu może pamiętać ten smak dzieciństwa, jakim są ciastka orzeszki. Nie potrzebujesz do tego przepisu wymyślnych składników ani zaawansowanych umiejętności, jednak niezbędny jest jeden przedmiot - specjalna maszynka do tego typu ciastek. Dzięki temu urządzeniu zyskają one pożądany kształt. Taką maszynkę dostaniesz na przykład w sklepach internetowych za kilkadziesiąt złotych.
Ciastka orzeszki z PRL-u mogą być świetnym zamiennikiem pączków i faworków w nadchodzący tłusty czwartek. Zaletą przepisu na ten przysmak z PRL-u jest możliwość modyfikowania go w zależności od upodobań smakowych. Krem do ciastek orzeszków może być zrobiony na bazie orzechów włoskich, ale nie musi. Jeśli lubimy, możemy wybrać na przykład pistacje jako bazę kremu.
Zobacz także:
Ciastka orzeszki, czyli przysmak z PRL-u. Jakich składników potrzebujemy?
Aby przyrządzić ten przysmak z PRL-u, jakim są ciastka orzeszki, potrzebujemy kilku podstawowych składników, które dostaniemy w każdym markecie. Lista zakupów może się nieco różnić w zależności od tego, na jaki smak kremu się zdecydujemy. Aby przygotować nadzienie orzechowe, musimy zaopatrzyć się w:
- 1 szklankę mleka roślinnego, na przykład migdałowego,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- 200 gramów masła.
Składniki na ciasto znajdą się najprawdopodobniej w każdej kuchni, a należą do nich:
- 0,5 kilograma mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 150 gramów masła,
- 3 jajka,
- 5 łyżek śmietany,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka sody.
Jak przygotować ciastka orzeszki z PRL-u? Przepis Ewy Wachowicz
Ciastka orzeszki z PRL-u są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a te z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą fenomenalne. Warto rozważyć je jako zamiennik pączków w nadchodzący tłusty czwartek, który jest świętem ruchomym, a w tym roku przypada na 27 lutego. Jak krok po kroku przygotować ciastka orzeszki?
- Przesiej mąkę z cukrem pudrem do dużej miski lub na stolnicę.
- Dodaj posiekane masło.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż powstanie kruszonka.
- Zbierz kruszonkę w kopiec.
- W kopcu zrób dołek, a następnie wbij do niego jajko, dodaj śmietanę, ocet i sodę.
- Całość wymieszaj, wyrób ciasto i przełóż do pojemnika.
- W garnku podgrzej mleko z cukrem.
- Wrzuć do garnka orzechy, wymieszaj i poczekaj, aż całość zgęstnieje.
- Dodaj masło, wymieszaj i zostaw do przestygnięcia.
- Formę na orzeszki natłuść, wgłębienia wypełnij ciastem i trzymaj je w maszynce 1-2 minuty.
- Ostudź ciastka i wypełnij je kremem.