28 września w Polsce obchodzony jest dzień jabłka. Owoc ten od wieków jest symbolem zdrowia, obfitości i długowieczności, zajmuje ważne miejsce w kulturze i historii wielu narodów. Warto przy  okazji dnia jabłka przypomnieć sobie, jakie właściwości ma ten wyjątkowy owoc. Do czego można wykorzystać jabłka? Jak wygląda uprawa jabłek w Polsce? 

Kiedy obchodzimy dzień jabłka?

Światowy dzień jabłka został ustanowiony 21 października 1990 roku przez brytyjską organizację charytatywną Common Ground. To święto ma na celu promowanie zdrowego stylu życia oraz wsparcie lokalnych sadowników, którzy dostarczają nam świeże, ekologiczne owoce. Miłośnicy jabłek na całym świecie wykorzystują ten dzień, by zachwycać się różnymi odmianami tego smacznego owocu. W Polsce dzień jabłka obchodzony jest 28 września.

Zobacz także:

Jabłoń jest prawdopodobnie najstarszym drzewem uprawianym na świecie. Cieszy się też dużą popularnością w naszym kraju. Jak wygląda uprawa jabłek w Polsce? Obecnie znamy ponad dziesięć tysięcy odmian uprawnych jabłoni, z czego 250 uprawianych jest w Polsce. Aż 45% krajowej produkcji jabłek pochodzi z zagłębia grójecko-wareckiego, które często określa się mianem „największego sadu Europy”. Na terenie tego regionu znajdują się liczne sady owocowe, szczególnie w gminach takich jak Błędów, Belsk Duży, Grójec i Warka,

Jabłka pojawiają się w wielu mitach, legendach i baśniach jako owoce o magicznych właściwościach. W mitologii greckiej złote jabłko dla najpiękniejszej doprowadziło do wybuchu wojny trojańskiej. Z kolei w mitologii nordyckiej jabłka zapewniały bogom wieczną młodość. Coś w tym jest, gdyż owoce te mają wiele zdrowotnych właściwości.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść jabłka. Przede wszystkim, są one bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina C, która jest silnym przeciwutleniaczem wspierającym odporność oraz witamin z grupy B kluczowych dla prawidłowego metabolizmu. Z kolei zawarte w owocach antyoksydanty, szczególnie kweretyna, mogą chronić komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, co pomaga w zachowaniu zdrowia mózgu i może przeciwdziałać chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.

Zawarte w jabłkach naturalne cukry w połączeniu z błonnikiem zapewniają długotrwałe uczucie sytości oraz stabilizują poziom cukru we krwi, co docenią osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. Błonnik może obniżać poziom cholesterolu LDL („złego” cholesterolu), co jest korzystne dla serca. Pomaga też usunąć toksyny z organizmu, wspierając zdrowie wątroby i nerek. Regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca oraz nowotwory. Warto zatem włączyć je do codziennej diety. Jabłko o wadze 200 g ma około 104 kcal i dostarcza 5 g błonnika i 28 g węglowodanów. Owoce te są stosunkowo tanie.

Co można zrobić z jabłek?

Jabłka są niezwykle wszechstronnym owocem, który można wykorzystać w wielu potrawach. Można je jeść na surowo, piec, smażyć, dodawać do sałatek, ciast, deserów czy soków. Sezon na jabłka trwa od lipca do września, ale w sklepach można je znaleźć przez cały rok. Najchętniej sięgamy po nie jesienią, w połączeniu z cynamonem, goździkami i karmelem. Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi szarlotki. Można ją przygotować na kilka sposobów, z kruszonką, sosem, budyniem, z dodatkiem lodów, na migdałowym cieście, a także w wersji wegańskiej, bezglutenowej, z prażonymi połówkami jabłek. 

Na bazie jabłek można przygotować także pyszny sok czy kompot. Jabłka można też piec, grillować i dusić. Ich różnorodne odmiany pozwalają na szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.