Pędy chmielu to warzywo, które za granicą jest dostępne wyłącznie dla nielicznych i uważa się je za luksusowy przysmak. Ceny za kilogram osiągają nawet 4 tys. złotych, a Polacy mogą cieszyć się nim za darmo. Rośnie dziko, a przez wielu rodaków jest uważane za zwykły chwast, jednak jego właściwości są niezwykle cenne. Gdzie znaleźć pędy chmielu oraz jakie właściwości zdrowotne i walory smakowe posiada ta wyjątkowa roślina?

Najdroższe warzywo na świecie rośnie w Polsce

Niepozornie wyglądające i powszechnie występujące w Polsce pędy chmielu to za granicą luksus dla nielicznych, a ich wysoka cena nie jest przypadkowa. Składają się na nią: wyjątkowy smak warzywa, trudne warunki uprawy, skomplikowany proces zbioru wydanych plonów, a także limitowana dostępność. I choć na zagranicznych rynkach jest prawdziwym rarytasem, na który mogą pozwolić sobie jedynie wybrańcy, w Polsce pędy chmielu można spotkać w wielu miejscach, a nierzadko warzywo to jest uznawane przez Polaków za chwast.

Zobacz także:

W jakich miejscach rosną pędy chmielu?

Pędy chmielu można spotkać przede wszystkim w dobrze nasłonecznionych miejscach na przydomowej działce, ale także na łąkach, polanach i w pobliżu zbiorników wodnych, gdzie ma dużo miejsca do bujnego wzrostu. Warzywo dzieli się na dwie odmiany.

Najdroższą z nich są białe pędy chmielu, a ich cena nie jest przypadkowa. Rosną one pod ziemią, a to sprawia, że ich plony należy wykopywać ręcznie. Proces ten jest niezwykle czasochłonny i skomplikowany. Co więcej, ich delikatna struktura powoduje, że należy je przewozić w odpowiednich warunkach, a ich spożycie powinno odbyć się niemal od razu po zbiorach.  

Drugą odmianą są zielone pędy chmielu, które w przeciwieństwie do białych rosną nad ziemią. Ich zbiór nie jest aż tak skomplikowany i pracochłonny, stąd cena za kilogram jest nieco niższa.

Jaki smak i właściwości zdrowotne posiadają pędy chmielu?

Pędy chmielu, znane również jako „dzikie szparagi” smakiem przypominają popularne szparagi i karczochy. Warzywo ma także charakterystyczną orzechową nutę. Po przygotowaniu staje się chrupiącym dodatkiem do potraw. Jest cenione nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale także za korzystny wpływ na zdrowie.

Okazuje się, że pędy chmielu mają działanie uspokajające i pozytywnie wpływające na sen. Ponadto, są nieocenionym wsparciem układu odpornościowego. Wzmacniają odporność i pomagają zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Warzywo korzystnie wpływa także na układ pokarmowy.