Drób to jeden z podstawowych wyborów jedzeniowych wśród Polaków, a jego popularność wynika głównie z walorów smakowych, różnorodności przygotowania oraz niskiej ceny. Podczas przyrządzania ulubionych potraw nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z potencjalnych zagrożeń płynących z wykorzystania niektórych części tego popularnego mięsa. Trzy z nich okazują się bowiem niekorzystne dla zdrowia ze względu na obecność groźnych pasożytów, a wielu wciąż dorzuca je do swoich potraw. Których lepiej unikać?

Które części kurczaka są najgorsze dla zdrowia?

Aby nie narażać siebie i swoich bliskich oraz uniknąć obecności groźnych pasożytów, najlepiej już przed obróbką kurczaka pozbyć się wszystkich toksycznych części. Wśród nich znajduje się:

Zobacz także:

  • Ogon, tzw. kuper, czyli część kurczaka, w której gromadzi się najwięcej zanieczyszczeń, toksyn i groźnych pasożytów. Ponadto, podroby te charakteryzują się większą obecnością tłuszczu, co nie jest wskazane szczególnie dla osób o podwyższonym cholesterolu.
  • Płuca zawierają równie dużo niebezpiecznych dla zdrowia pasożytów co ogon, a co więcej, są one odporne nawet na gotowanie, więc stanowią zagrożenie nawet po obróbce termicznej.
  • Głowa, w której licznie gromadzi się wiele metali ciężkich i innych toksycznych związków mogących prowadzić do problemów żołądkowych.

Oprócz wyżej wymienionych podrobów, wśród Polaków ceniona jest także skóra z kurczaka, która zwłaszcza po odpowiednim przygotowaniu, staje się chrupiąca i niezwykle aromatyczna. Jej częste spożywanie może jednak prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, a jest to głównie zasługa wysokiej zawartości tłuszczu. Co więcej, w skórze często znajdują się duże ilości hormonów i antybiotyków, które są stosowane podczas hodowli.

Które części kurczaka są najzdrowsze?

Jeśli więc zastanawiasz się, które części kurczaka okażą się dobrym wyborem dla zdrowia, najlepiej wówczas wybrać pierś, udka oraz podudzia. Te fragmenty są bogate w białko, także wiele cennych składników odżywczych oraz pierwiastków, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Ponadto, zawierają niewielkie ilości tłuszczu, co szczególnie docenią osoby dbające o prawidłową masę ciała, a także borykające się z problemami trawiennymi.

Na co należy zwrócić uwagę podczas przygotowania kurczaka?

Kurczak kurczakowi nierówny, a aby mieć pewność, że zakupione przez nas mięso drobiowe jest świeże i bezpieczne dla zdrowia, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

  • Upewnij się, że kurczak jest dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego i ekologicznego źródła,
  • Staraj się unikać smażenia mięsa na głębokim tłuszczu, który zwiększa poziom cholesterolu w organizmie i w konsekwencji prowadzi do wielu chorób,
  • Zadbaj o prawidłową obróbkę kurczaka przed spożyciem, aby pozbyć się groźnych bakterii,
  • Pamiętaj, aby przechowywać mięso w odpowiedniej temperaturze, najlepiej w lodówce.