Sprawdzi się jako składnik dań wytrawnych - zup, sałatek i gulaszy. Wykorzystasz je również do kotletów, a nawet pasztecików. Ma delikatny smak, więc polubią je także dzieci. Soczewica, bo o niej mowa, to warzywo o delikatnym smaku, a znajdziemy je w pięciu odmianach - czerwonej, zielonej, brązowej, czarnej i żółtej. Wyróżnia się nie tylko ze względu na zawartość białka, za co jest szczególnie lubiana przez wegan i wegetarian, lecz także z powodu wielu witamin, których dostarczymy organizmowi, włączając to warzywo do diety. Nie trzeba obawiać się kosztów ani problemów z dostępnością. Soczewica nie należy do drogich, a znajdziemy ją w każdym markecie.
Soczewica, czyli najlepsze warzywo na „wilczy apetyt”. Daje uczucie sytości na długo
Soczewica, ze względu na jej wszechstronne zastosowanie, jest warzywem, które warto mieć w domowej spiżarni. Jest łatwa w przygotowaniu, a smak ma na tyle delikatny, że znajdzie fanów nawet wśród posiadaczy najbardziej wrażliwych podniebień. Dlaczego warto włączyć soczewicę do diety? Powodów jest co niemiara, ale jednym z najważniejszych jest zawartość błonnika. Ten składnik nie tylko pobudza perystaltykę jelit i ułatwia pozbywanie się zbędnych produktów przemiany materii. Błonnik odpowiada również za uczucie sytości, które zostaje z nami na długo. Dzięki temu soczewica to najlepsze warzywo dla tych, którzy zmagają się z podjadaniem między posiłkami. Błonnik, który znajdziemy w soczewicy, sprzyja utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej oraz wspomaga utrzymanie stężenia cholesterolu we krwi pod kontrolą.
Zobacz także:
Soczewica to prawdziwa bomba witaminowa. Wzmocni wzrok, ale to nie wszystko
Soczewicę warto włączyć do diety również ze względu na zawartość wielu witamin. Jedną z nich jest witamina A, która działa dobroczynnie na wzrok, wpływając pozytywnie na proces widzenia. Dzięki niej wsparcie uzyskuje także układ odpornościowy. Do jej właściwości należy też wpływ na utrzymanie skóry, włosów oraz paznokci w dobrej kondycji. Soczewica zawiera również witaminę K, która odpowiada między innymi za prawidłowe krzepnięcie krwi. Do jej zalet możemy także zaliczyć zmniejszanie ryzyka złamań kości. Ci, którzy poszukują w diecie produktów zawierających witaminę C, również powinni zainteresować się soczewicą. Witamina C nie tylko wzmacnia odporność. Jest też silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia.