Wielu z nas doskonale wie, jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku. W końcu na rynku nie brakuje specjalistycznych środków do odkamieniania czajnika. Niektórzy decydują się na zastosowanie sprawdzonych domowych metod, używając do tego między innymi octu. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsze możliwe rozwiązanie.

Dlaczego czajnik tak szybko się zakamienia?

Zakamieniony czajnik to nic przyjemnego, zwłaszcza gdy przypomnimy sobie o jego wyczyszczeniu w momencie przyjmowania gości. Słynna „chrupiąca herbata” może i jest nośnym, cynicznym żartem, ale zapewne nikt z nas nie chciałby mieć przyjemności jej skosztowania. Tymczasem wielu z nas zapomina o regularnym czyszczeniu czajnika, przez co sami narażamy się na wypicie wspomnianego „kamienia”.

Zobacz także:

Czym właściwie jest „kamień” w czajniku? Nieestetyczny wygląd wnętrza urządzenia wynika z używania twardej, często nieprzefiltrowanej wody. Podczas jej gotowania wytrąca się z niej wapń i magnez, który osiada na grzałce i ściankach urządzenia. W konsekwencji powstały nalot nie tylko może przedostawać się do przygotowywanych napojów, ale również znacząco zmniejszać efektywność pracy urządzenia. Sposobem na ograniczenie powstawania kamienia w czajniku jest oczywiście filtrowanie wody i jego regularne czyszczenie. Czy jednak zawsze pamiętamy o tym, aby użyć detergentów w odpowiednim momencie?

Domowy sposób na kamień w czajniku. Nie ocet i nie kwasek cytrynowy

Jak Polska długa i szeroka, tak wiele jest różnych sposobów na odkamienianie czajnika. Jedni preferują naturalne metody w postaci octu. Jeszcze inni wspomagają się kwaskiem cytrynowym, twierdząc, że ten nie przyczynia się do powstawania brzydkich zapachów. Z kolei osoby stawiające przede wszystkim na jakość czyszczenia, wybierają specjalistyczne środki chemiczne, które błyskawicznie usuwają wszelkie naloty w czajniku.

Chociaż metody te są skuteczne, specjalistyczna chemia jest stosunkowo droga, a niektóre domowe metody powodują nieprzyjemny zapach. Istnieje jednak złoty środek, dzięki któremu wasz czajnik będzie lśnił jak nowy bez wysiłku. Wspomnianym środkiem jest woda po kiszonych ogórkach. To najlepszy odkamieniacz do czajnika na rynku.

Dlaczego woda po kiszonych ogórkach usuwa kamień z czajnika?

Chociaż dla wielu może się to wydawać zaskakujące, woda po kiszonych ogórkach doskonale radzi sobie z odkamienianiem czajnika. Zawarty w niej w wysokim stężeniu kwas mlekowy błyskawicznie rozpuszcza wszystkie wapienne i magnezowe osady, sprawiając, że wasz czajnik znów lśni jak nowy. Przed przelaniem wody po ogórkach do czajnika, należy ją jednak przecedzić. Następnie postępujemy dokładnie tak jak w przypadku octu – zagotowujemy wodę i czekamy około 30 minut, aż ta nieco ostygnie. Po tym czasie wystarczy wylać zawartość czajnika, przepłukać go czystą wodą i gotowe.

Jeśli jednak obawiacie się nieprzyjemnego zapachu po wodzie z kiszonych ogórków, polecamy zastosować drugą fazę czyszczenia. Po wylaniu wody po ogórkach ponownie zalewamy czajnik czystą wodą i dodajemy do niej nieco kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Substancje te po zagotowaniu wody skutecznie zneutralizują nieprzyjemne zapachy i dodatkowo wyczyszczą pozostałości zabrudzeń.