Nie od dziś wiadomo, że nieocenionym wsparciem dla organizmu jest zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta. W tej kwestii pomocne mogą okazać się zwłaszcza owoce i warzywa, które są źródłem cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ich regularne spożywanie może przynieść zaskakujące efekty dla zdrowia i przyczynić się do zwiększenia odporności, wyeliminowania zaparć czy wzmocnienia pracy serca. Takie działanie ma między innymi wciąż niedoceniane przez Polaków pomelo. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Czym wyróżnia się owoc pomelo?
Pomelo to jeden z największych owoców z rodziny cytrusów, który mimo walorów smakowych i licznych właściwości zdrowotnych wciąż nie cieszy się dużą popularnością w wyborach zakupowych Polaków. Pochodzi z terenów Azji Południowo-Wschodniej, a co ciekawe, dzięki skrzyżowaniu tego owocu z dziką pomarańczą powstał ceniony na całym świecie grejpfrut. Z wyglądu pomelo charakteryzuje się grubą, twardą, lekko zielonkowatą lub żółtą skórką.
Zobacz także:
Po obraniu przypomina owoce pomarańczy lub grejpfruta. Osiąga maksymalnie około 2 kg wagi, a im jest cięższy, tym okazuje się być bardziej świeży, a jego miąższ soczysty i niezwykle słodki. W krajach azjatyckich nierzadko podaje się go jako przysmak podczas obchodów Nowego Roku, a według wierzeń jest to owoc dobrobytu i długowieczności.
Dlaczego warto jeść owoc pomelo?
Pomelo to jeden z tych owoców, który charakteryzuje się największą zawartością witaminy C (w 100 g znajduje się około 60 mg) spośród wszystkich cytrusów, a pod tym względem przewyższa nawet właściwości cytryny i pomarańczy. To sprawia, że regularne spożywanie pomelo może ochronić organizm przed przeziębieniem i infekcją, a w trakcie choroby pomaga zwalczać osłabienie i uciążliwe objawy.
Wysoka zawartość witaminy C w pomelo to jednak niejedyne czym wyróżnia się ten egzotyczny superfood. W owocu znajdują się także:
- witamina A, która wspiera układ odpornościowy, jest niezbędna dla prawidłowej budowy kości, korzystnie wpływa na zdrowie oczu, pomaga zadbać o prawidłowy wzrok i ma wpływ na kondycję i wygląd skóry.
- witaminy B1, B2, B3 oraz B6, które są nieocenionym wsparciem dla prawidłowej pracy mózgu, wpływają na poziom energii, a także na kondycję włosów, skóry i paznokci. Biorą również udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i korzystnie działają na układ nerwowy.
- błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit i dobrego trawienia. Zmniejsza cholesterol, pomaga utrzymać go w normie oraz reguluje poziom cukru we krwi.
- magnez, nazywany również „metalem życia”, ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiega skurczom mięśni, redukuje stres i powoduje syntezę serotoniny, która jest niezbędna dla dobrego samopoczucia i jakościowego snu.
- wapń, który jest przede wszystkim podstawowym budulcem kości, korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego i układ krwionośny. Nie bez znaczenia jest także dla prawidłowej pracy serca i mięśni.
- potas, który pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, przeciwdziała osłabieniu i kłopotom trawiennym. Jest nieoceniony w walce z nadciśnieniem tętniczym i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i udaru mózgu.
Pomelo a odchudzanie
Pomelo to także nieoceniony składnik diety dla osób, które dbają o sylwetkę i chcą utrzymać prawidłową wagę. Zawarty w nim błonnik wspiera procesy układu pokarmowego i znacznie je przyspiesza. Owoc składa się niemal z 90% wody, co skutecznie nawadnia organizm i daje uczucie sytości nawet na kilka godzin. Co więcej, słodki miąższ zawarty w pomelo sprawia, że tracisz ochotę na słodkie i nie masz ochoty na podjadanie między posiłkami.
Pomelo można spożywać na surowo, niezwłocznie po obraniu owocu ze skórki i z obecnych w środku białych, gorzkich błonek. Doskonale sprawdza się zarówno na słodko (między innymi w koktajlach), jak i jako dodatek do dań wytrawnych, na przykład w lekkich sałatkach.