Pączki Magdy Gessler, podobnie jak inne jej dania, przeszły już do kanonu popkultury jako wyraz pewnej świadomości konsumenckiej, wybierania najlepszych restauracji, czy poszukiwania nowości kulinarnych. Czy jednak faktycznie warto aż tyle płacić za szczyptę luksusu? Dla wielu osób cena w wysokości kilku złotych za pączka z cukierni może już wydawać się wygórowana, a to dopiero preludium do rozkoszowania się smakiem słodkości od renomowanych nazwisk ze świata gastronomii.

Ile kosztują pączki od Magdy Gessler?

Tłusty czwartek to święto, które dzieli Polaków. Jedni preferują zakup pączków z marketu za cenę kilkudziesięciu groszy za sztukę, inni ponad ilość preferują jakość, nie zważając na wygórowane ceny. To, co dla „ilościowców” wydaje się irracjonalne, dla smakoszy jest czymś normalnym, w końcu jedni za opakowanie 12 sztuk słodkości płacą tyle, co inni za jedną sztukę, a czasem… dosłownie kilka gryzów.

Zobacz także:

Idealnym przykładem pewnej rynkowej niszy są jednak pączki Magdy Gessler. Na te przysmaki wielu smakoszy czeka niemalże jak na bożonarodzeniową gwiazdkę, a cena za sztukę odgrywa tutaj drugorzędną rolę. Ta jednak jest, lekko mówiąc, nieco zaporowa. W 2025 roku Magda Gessler wyceniła swoje pączki na 19 zł za… sztukę.

Czy warto kupić pączka od Magdy Gessler?

Co takiego mają w sobie pączki od Magdy Gessler, że co roku w tłusty czwartek restauracja „U Fukiera” przeżywa istne oblężenie? Zapewne sceptycy stwierdzą, że znaczną część kwoty, jaką płacimy za słodkość od znanej krytyczki kulinarnej, wynika przede wszystkim z „marki”. Nie każdego bowiem stać na spróbowanie tak niszowego produktu – w końcu za 19 zł moglibyśmy spokojnie kupić 3-4 pączków z cukierni lub 2-3 opakowania w popularnych marketach.

Okazuje się jednak, że pączki Magdy Gessler mają w sobie „to coś”. Ponieważ jest to produkt limitowany, skierowany do określonej grupy odbiorców, do jego wykonania używane są najwyższej jakości składniki. Dlatego też zamiast taniej marmolady, czy przesłodzonego dżemu w ich wnętrzu znajdziemy między innymi konfiturę malinową. Pączki smażone są na smalcu, nie na oleju, a do ich produkcji używa się świeżych jajek, a nie proszkowych odpowiedników. Nie bez znaczenia jest również sama mąka. Magda Gessler używa do ich produkcji uniwersalnej mąki tortowej typu 480.

Poznaj przepis na pączki Magdy Gessler

Aby cieszyć się szczyptą luksusu, nie musimy wydawać 19 zł za jednego pączka. Wystarczy, że podciągniemy rękawy i spróbujemy samodzielnie odtworzyć smak pączków Magdy Gessler. W tym celu będziemy potrzebować:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 250 ml mleka
  • 14 jajek (12 żółtek + 2 całe)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 saszetka cukru z wanilią
  • 50 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • opcjonalnie lukier lub cukier puder

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od podgrzania mleka z 50 g cukru. Gdy ten dobrze się rozpuści, do roztworu dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i całość odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Następnie w dużej misce łączymy 12 żółtek z 2 całymi jajkami i ucieramy je z pozostałością cukru, opcjonalnie dodając aromatu waniliowego. Następnie do masy dodajemy nieco spirytusu oraz soli, ponownie całość ucieramy i lekko podgrzewamy. Tak przygotowaną mieszankę łączymy z drożdżami.
  • Kolejno do naszej masy powoli dodajemy mąkę i całość dobrze zagniatamy. Wyrabianie ręczne zajmie nam około 20 minut, a idealne ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odklejać się od rąk. Warto podczas wyrabiania dodać do masy nieco roztopionego masła, które nada naszym pączkom aksamitnej konsystencji.
  • Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy podobnych rozmiarów kawałki, do których włożymy za moment przygotowane nadzienie. Teraz pozostało tylko skleić pączki, uformować je w kulisty kształt i usmażyć na rozgrzanym smalcu do temperatury 180 stopni na rumiany kolor.

Co ważne, składniki te wystarczą na stworzenie około 30 sztuk pączków. Celowo w przepisie nie podaliśmy nadzienia, pozostawiając wam całkowitą dowolność wyboru. Jesteśmy przekonani, że domowe pączki z przepisu Magdy Gessler oczarują was i waszych gości.