Paeonia chińska, zwana też chińską piwonią czy różą bez kolców, to dzisiaj znany, choć nie tak popularny jak kilkadziesiąt lat temu kwiat. W PRL-u porastała wiele ogródków, a to ze względu na jej widowiskowe kwiaty o pięknym kolorze i intensywnym, upojnym zapachu. To wbrew pozorom połączenie cech, które występuje u niewielu roślin, tym bardziej obecności piwonii chińskiej w ogródku doda rabatom uroku i wyjątkowości. Ponadto kwiat ten potrafi piąć się na 100 metrów, a dodatkowo cieszy oko przez 10, niekiedy 15, a bywa, że nawet 20 lat. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Ten kwiat robił w PRL-u szał w ogródkach. Jak się uprawia piwonię chińską?
Piwonia chińska (Paeonia lactiflora), nazywana często różą bez kolców, to roślina, która w czasach PRL-u zdobiła niemal każdy ogród. Jej okazałe, pachnące kwiaty i łatwość uprawy sprawiły, że stała się symbolem ogrodowej elegancji.
Zobacz także:
Roślina ta najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych lub lekko zacienionych, osłoniętych od wiatru. Preferuje gleby żyzne, próchnicze, o lekko kwaśnym odczynie (pH 5,5–6,5), głęboko uprawione na co najmniej 50 cm. Ważne jest, aby gleba była umiarkowanie wilgotna, ale dobrze przepuszczalna, aby uniknąć gnicia korzeni. Warto zanotować, że najlepszym terminem sadzenia piwonii jest okres od połowy sierpnia do połowy września. Sadzonki powinny być umieszczone tak, aby pąki znajdowały się 2–5 cm pod powierzchnią ziemi. Istotne jest, że piwonie chińskie nie lubią przesadzania.
Piwonia chińska, tzw. róża bez kolców. Dlaczego jak tak wyjątkowa?
W latach 70. i 80. piwonia chińska była nieodłącznym elementem polskich ogrodów. Jej bujne kwiaty o średnicy nawet 20 cm i intensywny zapach sprawiały, że szybko stała się ulubieńcem ogrodników. Ponadto piwonie chińskie są długowieczne i odporne na mróz, a w jednym miejscu potrafią rosnąć 10, 15, a nawet 20 lat.
Piwonie chińskie doskonale prezentują się zarówno posadzone pojedynczo, jak i w grupach. Nadają się na rabaty bylinowe, nasadzenia wzdłuż ścieżek czy ogrodzeń. Ich kwiaty są również cenione jako kwiaty cięte, utrzymując świeżość w wazonie przez około 10 dni. Co ciekawe, w kulturze chińskiej piwonia symbolizuje bogactwo, honor i miłość — nazywana jest nawet „kwiatem miłości”. Również w Chinach uprawia się ją zarówno jako roślinę ozdobną, jak i leczniczą. Jej płatki dawniej były wykorzystywane w medycynie chińskiej do leczenia bólów głowy i astmy. Obecnie ekstrakt z korzenia piwonii stosowany jest w leczeniu zaburzeń cyklu miesiączkowego i dolegliwości układu pokarmowego.