Do przygotowania tego dania nie potrzeba ani trudno dostępnych składników, ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka produktów i krótka chwila w kuchni, aby powstało nieskomplikowane, ale wyborne danie. Każdy miłośnik kuchennych zmagań wie, jak przyrządzić placki ziemniaczane, jednak niewielu zdaje sobie sprawę z tego, co trzeba do nich dodać, aby uzyskać spektakularny efekt.
Idealne placki ziemniaczane jak z PRL-u. Sekretem jest jeden składnik
Podstawowy przepis na to danie nie jest dla nikogo wielkim zaskoczeniem, jednak klucz do tego, aby placki ziemniaczane naprawdę rozpływały się w ustach, tkwi w jednym składniku. Sekretem udanych placków są drożdże. To dzięki nim ta prosta potrawa doścignie ideału i będzie przypominała tę, którą przygotowywały nasze babcie w czasach PRL-u. Trik z zastosowaniem drożdży nie jest bardzo popularny, a to właśnie on stanowi środek do uzyskania tej puszystości, którą wielu pamięta z dzieciństwa. Aby przygotować idealne placki ziemniaczane, potrzebne będą następujące składniki:
Zobacz także:
- 1 kg ziemniaków,
- siedem łyżek mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 50 gramów drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Jak przygotować placki ziemniaczane? Pamiętaj o tym składniku
Kiedy już znamy sekretny składnik, połowa sukcesu jest za nami. Samo przygotowanie placków ziemniaczanych z tego przepisu jest banalnie proste. Jak to zrobić krok po kroku?
- Zacznij od utarcia drożdży z cukrem, następnie dodaj mąkę i ciepłe mleko.
- Po wymieszaniu składników przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce.
- Teraz czas przejść do ziemniaków. Po obraniu ich i starciu na tarce (wybierz najmniejsze oczka), odciśnij je z nadmiaru wody. To samo zrób z cebulą.
- Połącz starte składniki, a następnie dodaj do nich dwa jajka oraz mąkę.
- Do tak przygotowanej masy wsyp sól i pieprz w zależności od upodobań smakowych.
- Połącz masę z rozczynem drożdżowym i odstaw miskę na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto jest gotowe, przechodzimy do smażenia. Patelnię posmaruj olejem i poczekaj, aż się rozgrzeje. Używając łyżki, wylewaj małe porcje masy na patelnię.
- Smaż placki z obydwu stron do uzyskania złocistego koloru, a po zdjęciu ich z patelni odkładaj je na przygotowany wcześniej talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane doskonale smakują z dodatkiem śmietany lub cukru. Można również przygotować do nich sos, na przykład szpinakowy lub pieczarkowy, co nie zajmie wiele czasu, a urozmaici to proste danie.