W PRL-u jadły go wszystkie dzieci. Niektórzy mogą pamiętać, że bardzo często babcie podawały go w emaliowanym garnuszku albo kubku bez ucha. Ten drugi model w minionej epoce cieszył się dużą popularnością w polskich kuchniach, a w niektórych domach znajdziemy go również dziś. Jaki deser można było w nim znaleźć? Oczywiście domowy kisiel, który przez wielu z pewnością jest wspominany z sentymentem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to wspomnienie przerodzić w rzeczywistość i przyrządzić ten słynny peerelowski deser po latach. 

Składniki na domowy kisiel. Przepis rodem z PRL-u

Ten deser z PRL-u jest banalnie prosty w przygotowaniu, a składniki, których do tego potrzebujemy, znajdziemy w każdym najbliższym sklepie i zapłacimy za nie grosze. Kilka chwil wystarczy, by przygotować niskokaloryczną, słodką przekąskę dla całej rodziny. Aby przyrządzić domowy kisiel, potrzebujemy:

Zobacz także:

  • 3 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżek cukru (lub zamiennika cukru),
  • 750 ml zimnej wody,
  • 350 gramów owoców.

Jak przygotować domowy kisiel? Tak przyrządzały go babcie w PRL-u

Owoce potrzebne do przygotowania kisielu mogą być świeże lub mrożone, a wybieramy je wedle upodobań. Ten deser w PRL-u świetnie smakuje z dodatkiem malin, których kwaskowość doskonale przełamuje słodycz cukru. Jak przygotować domowy kisiel krok po kroku? 

  1. Do garnka wrzuć owoce i zalej je 600 ml wody.
  2. Dodaj cukier.
  3. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż owoce się rozpadną.
  4. W tym czasie w pozostałej części wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną.
  5. Tak przygotowaną miksturę wlej do garnka z owocami i wymieszaj.
  6. Całość gotuj przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
  7. Kiedy kisiel zgęstnieje, można przełożyć go do kubków.

Czy domowy kisiel jest zdrowy? Niskokaloryczność do tylko początek jego zalet

Domowy kisiel w PRL-u był popularnym deserem dla dzieci, a dzisiaj może stać się doskonałym zamiennikiem niezdrowych słodkości dla osób, które starają się przestrzegać diety. W zależności od wybranych owoców może być bowiem niskokaloryczny. Na przykład truskawki zawierają 32,5 kalorii na 100 gramów. Dodatkowo cukier możemy zastąpić na przykład ksylitolem. Z kolei główną zaletą mąki ziemniaczanej jest lekkostrawność, zatem domowy kisiel to świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z dolegliwościami ze strony żołądka. Mąka ta zawiera także błonnik, który pobudza perystaltykę jelit i sprawia, że uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej. Warto też pamiętać o wszystkich witaminach, których dostarczamy sobie, jedząc zawarte w tym domowym deserze owoce.