W PRL-u jadły go wszystkie dzieci. Niektórzy mogą pamiętać, że bardzo często babcie podawały go w emaliowanym garnuszku albo kubku bez ucha. Ten drugi model w minionej epoce cieszył się dużą popularnością w polskich kuchniach, a w niektórych domach znajdziemy go również dziś. Jaki deser można było w nim znaleźć? Oczywiście domowy kisiel, który przez wielu z pewnością jest wspominany z sentymentem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to wspomnienie przerodzić w rzeczywistość i przyrządzić ten słynny peerelowski deser po latach.
Składniki na domowy kisiel. Przepis rodem z PRL-u
Ten deser z PRL-u jest banalnie prosty w przygotowaniu, a składniki, których do tego potrzebujemy, znajdziemy w każdym najbliższym sklepie i zapłacimy za nie grosze. Kilka chwil wystarczy, by przygotować niskokaloryczną, słodką przekąskę dla całej rodziny. Aby przyrządzić domowy kisiel, potrzebujemy:
Zobacz także:
- 3 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżek cukru (lub zamiennika cukru),
- 750 ml zimnej wody,
- 350 gramów owoców.
Jak przygotować domowy kisiel? Tak przyrządzały go babcie w PRL-u
Owoce potrzebne do przygotowania kisielu mogą być świeże lub mrożone, a wybieramy je wedle upodobań. Ten deser w PRL-u świetnie smakuje z dodatkiem malin, których kwaskowość doskonale przełamuje słodycz cukru. Jak przygotować domowy kisiel krok po kroku?
- Do garnka wrzuć owoce i zalej je 600 ml wody.
- Dodaj cukier.
- Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż owoce się rozpadną.
- W tym czasie w pozostałej części wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną.
- Tak przygotowaną miksturę wlej do garnka z owocami i wymieszaj.
- Całość gotuj przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
- Kiedy kisiel zgęstnieje, można przełożyć go do kubków.
Czy domowy kisiel jest zdrowy? Niskokaloryczność do tylko początek jego zalet
Domowy kisiel w PRL-u był popularnym deserem dla dzieci, a dzisiaj może stać się doskonałym zamiennikiem niezdrowych słodkości dla osób, które starają się przestrzegać diety. W zależności od wybranych owoców może być bowiem niskokaloryczny. Na przykład truskawki zawierają 32,5 kalorii na 100 gramów. Dodatkowo cukier możemy zastąpić na przykład ksylitolem. Z kolei główną zaletą mąki ziemniaczanej jest lekkostrawność, zatem domowy kisiel to świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z dolegliwościami ze strony żołądka. Mąka ta zawiera także błonnik, który pobudza perystaltykę jelit i sprawia, że uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej. Warto też pamiętać o wszystkich witaminach, których dostarczamy sobie, jedząc zawarte w tym domowym deserze owoce.