Wszyscy na pewno wspominacie potrawy lub produkty, od których w dzieciństwie aż dostawaliście ciarek. Dla jednych był to szpinak, a dla innych brokuły czy krupnik. Ale innym bardzo nielubianym przez najmłodszych warzywem jest także… brukselka. Nawet, jeśli nie przepadaliście za nią jako dzieci, warto to zmienić w dorosłości. Warzywo to nie dość, że jest proste w przygotowaniu, to zawiera wiele witamin oraz minerałów bardzo cennych dla całego organizmu. Sprawdźcie, dlaczego warto jeść brukselkę oraz jak ją przygotować, by była bardzo smaczna.
Wartości odżywcze brukselki
Brukselka przypomina małą kapustę i jest to dobry trop, ponieważ warzywo to jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej. Przypuszcza się, że brukselka powstała na skutek skrzyżowania kapusty głowiastej oraz jarmużu. Dokonano tego w Belgii i stąd też potoczna nazwa „brukselka” (właściwa to „kapusta warzywna brukselska”).
Zobacz także:
fot: MSPhotographic/AdobeStock
Roślina ta ma postać grubych i wysokich łodyg, na których wyrastają drobne „główki”, czyli to, co ląduje na naszych talerzach. W 100 g brukselki znajduje się 9 g węglowodanów, z czego 3,8 g stanowi błonnik, a 2,2 g cukry. Dostarcza też 0,3 g tłuszczu i 3,4 g białka oraz 42 kcal (na 100 g).
Tym, co sprawia, że brukselka jest tak docenianym warzywem, są zawarte w niej minerały oraz witaminy, w tym:
- witamina C
- witamina A
- witamina K
- witamina D
- witamina B6 i B12
- potas
- magnez
- wapń
- żelazo
Brukselka i jej właściwości
Regularne spożywanie brukselki może pozytywnie wpłynąć na organizm z kilku powodów:
- Wsparcie dla oczu - brukselka zawiera witaminę A, która wpływa pozytywnie na narząd wzroku.
- Lepsza pamięć i koncentracja - zawarta w brukselce witamina B oraz magnez jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Gładka skóra i mocne włosy oraz paznokcie - w liściach brukselki znajdziecie przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Tym samym przyczyniają się do wzmocnienia paznokci i włosów, a także sprawiają, że skóra jest gładsza i zdrowiej wygląda.
Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka?
Jeśli dotychczas kręciliście nosem na widok brukselki, najwyższy czas to zmienić. Zdarza się, że ma przykry, gorzki smak z jednego powodu - jest niewłaściwie przygotowana.
fot: Andreas/AdobeStock
Brukselka jest niesmaczna wtedy, gdy gotuje się ją zbyt długo. Należy naciąć trzonek warzywa na krzyż i wrzucić je do garnka z wrzącą wodą. Świeżą brukselkę wystarczy gotować przez około 5 minut, a jeśli jest mrożona, to wystarczy 7 minut. Od razu po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy na talerze. Powinna być lekko twarda - jeśli się rozgotuje, może być gorzka. Pomocne może być też wsypanie do garnka z wodą (poza solą) odrobiny cukru, który złagodzi goryczkę.