Pigwa nazywana jest polską cytryną, ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Ma żółte owoce o intensywnym aromacie i rośnie na drzewach osiągających wysokość 5-7 metrów. Dojrzewa na przełomie września i października, co poznać można po dużych gruszkowatych owocach, które ważą nawet 250 g. W sezonie jesiennym jest doskonałym dodatkiem do rozgrzewających herbat.

Pigwa - kultura spożywania

Fenomen pigwy odkryto już w starożytnej Grecji i Rzymie. W tamtych czasach była symbolem płodności i miłości, dlatego często gościła na stołach podczas biesiad czy wesel. Głównie używano ją w kuchni, choć znalazła swoje zastosowanie też w medycynie naturalnej, ze względu na wiarę w lecznicze właściwości. W krajach Bliskiego Wschodu pigwa stanowiła podstawę do dżemów, marmolad i kompotów. Z czasem przestano o niej mówić i dopiero niedawno powróciła robiąc wrażenie przede wszystkim dzięki aspektom zdrowotnym. Pigwa należy do roślin łatwych w uprawie, która potrzebuje głównie żyznej gleby i dostępu do słońca. Nie jest wymagająca, radzi sobie w różnych klimatach, a idealnymi warunkami do jej rozwoju w Polsce są przydomowe ogródki. Dostępna jest głównie w sezonie jesiennym w warzywniakach i sklepach ze zdrową żywnością. Świetnie sprawdza się w kuchni ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, ale coraz częściej mówi się o jej istotnej roli w produkcji kosmetyków. Owoce pigwy najlepiej smakują po przetworzeniu, natomiast jej pestki są trujące i lepiej omijać je szerokim łukiem. Miąższ owocu jest twardy i szybko ciemnieje po przekrojeniu.

Zobacz także:

Wartości odżywcze pigwy

Pigwa słynie z bogatego składu i wartości odżywczych, które wspierają pracę organizmu na wielu poziomach. Przede wszystkim w 100g pigwy może być nawet 15g witaminy C. Taka ilość wystarczy, aby znacznie wzmocnić układ odpornościowy i działać jako przeciwutleniacz. Pigwa zawiera też witaminy z grupy B tj. witamina B6, tiamina i ryboflawina, które wspomagają układ nerwowy. Nie można też pominąć wielu minerałów takich jak żelazo, magnez, potas i miedź, które wspomagają dobrą kondycję organizmu. Bogata w błonnik pigwa poprawia trawienie i reguluje utrzymanie zdrowej wagi. Wystarczy regularnie spożywać pigwę, aby zobaczyć jak może dobrze wpływać na samopoczucie, kondycję serca i układ odpornościowy. Wspomaga poprawę stanu zdrowia przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła oraz zapaleniu spojówek. Ekstrakty z pigwy są bogate w wiele witamin, dlatego coraz częściej wykorzystuje się je w branży kosmetycznej. Kwasy organiczne i antyoksydanty regulują poziom nawilżenia skóry i odżywiają ją. Pigwa pojawia się już wielu maseczkach i tonikach. Jej regularne stosowanie może przyczyniać się do opóźnienia procesów starzeniowych skóry i poprawy jej elastyczności. Dzięki właściwościom antybakteryjnym obserwuje się jej pozytywny wpływ na leczenie problemów skórnych.

Zastosowanie pigwy w kuchni

Pigwa ze względu na swój kwaśny smak i wartości odżywcze jest składnikiem pożądanym w kuchni. Sprawdzi się jako element dżemów, kompotów i galaretek. Jej smak doskonale połączy się ze świeżym pieczywem czy serem. Poza wyrazistym aromatem owoce te mają wysoką zawartość pektyn, które posiadają właściwości zagęszczające. Pigwę można piec i gotować dodając ją do mięs oraz ryb i potraw wegetariańskich. Istnieje wiele przepisów na pigwowe ciasta i puddingi, które aż proszą się o kwaśny smak pigwowca. Poza wyrazistym smakiem owoce te mają wysoką zawartość pektyn, które mają właściwości zagęszczające. Przetwory z pigwy dostarczają wielu minerałów przez cały rok.