Nie da się nie zauważyć, że w ostatnich latach awokado stało się bardzo modne. Kiedyś ten owoc był w Polsce raczej trudno dostępny i drogi, za to dziś możemy go kupić w każdym markecie. I to w dość rozsądnej cenie, szczególnie jeśli trafimy na promocję. Awokado przydaje się w wielu przepisach, możemy zrobić z niego pastę do kanapek, dodać do sałatki, koktajlu albo przygotować z niego dip guacamole. Jednak w pewnych przypadkach spożywanie awokado jest przeciwwskazane, a nawet całkowicie niezalecane. Sprawdźcie, czy was to dotyczy. 

Wartości odżywcze awokado

Zacznijmy od wartości odżywczych. Awokado, choć jest owocem, w większości składa się z tłuszczu. W 100 g znajduje się 14,7 g tłuszczu, 8,53 g węglowodanów, 6,7 g błonnika i 2 g białka. Ale mamy dobrą wiadomość, ponieważ tłuszcze zawarte w awokado są bardzo zdrowe - zawierają kwas linolowy i kwas oleinowy, które wspierają nasz układ odpornościowy. W awokado znajdziemy też składniki mineralne i witaminy, takie jak witamina B6, witamina C, witamina K, kwas foliowy, potas i miedź. Warto wspomnieć także o wysokiej zawartości witaminy E, która spowalnia starzenie się skóry. 

Zobacz także:

Awokado dostarcza do organizmu również błonnik, a ten wspomaga trawienie i może obniżyć poziom „złego cholesterolu” (LDL) i podwyższyć poziom „dobrego” (HDL) we krwi. 

Tym osobom awokado może zaszkodzić

Skoro awokado jest zdrowe, to dlaczego niektórzy muszą na nie uważać? Chodzi o składniki zawarte w tym owocu. U osób uczulonych na lateks mogą one spowodować reakcję alergiczną ze względu na alergię krzyżową. W awokado znajdują się bowiem alergeny, które mają bardzo podobną strukturę do tych zawartych w lateksie i mogą wywołać w organizmie reakcję uczuleniową. 

Kolejnym przeciwwskazaniem jest przyjmowanie leków na zmniejszenie krzepliwości, takich jak warfaryna. Wchodzi ona w interakcje ze składnikami odżywczymi awokado, przez co działanie leku jest osłabione. Naraża to osoby przyjmujące lekarstwa na zmniejszenie krzepliwości na wystąpienie zakrzepów, które stanowią zagrożenie życia. 

Przeciwwskazania do spożywania awokado

Kiedy jeszcze trzeba uważać na awokado? Jeśli się odchudzacie, bądźcie ostrożni z ilością. Awokado, choć zdrowe, jest bardzo kaloryczne i łatwo można z nim przesadzić. 1 taki owoc przeciętnej wielkości dostarcza od 200 do 300 kcal. Pamiętajcie o tym, gdy będziecie dodawać awokado do koktajlu czy sałatki.

Jeśli macie wrażliwe żołądki, awokado może spowodować u was nudności. Gdy zaobserwujecie taki objaw i towarzyszący mu ból brzucha, odstawcie awokado na jakiś czas lub całkowicie usuńcie je ze swojego jadłospisu. 

Trzeba też zwracać uwagę na wystąpienie ewentualnej reakcji alergicznej. Objawy takie, jak wysypka, świąd skóry czy rumień świadczą o uczuleniu. Jeśli wystąpi kaszel i problemy z oddychaniem czy przełykaniem, natychmiast udajcie się do szpitala.