Nawet jeśli stawiamy jeszcze nasze pierwsze kroki w kuchni, warto od razu nauczyć się pieczenia ciasta drożdżowego. Przyda się później w wielu przepisach, na przykład na świąteczny makowiec, drożdżówki z kruszonką czy klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi owocami. Jest to specyficzny rodzaj wypieku, który wymaga czasu, cierpliwości oraz odpowiednich warunków do tego, by wyszedł doskonały. Poznajcie sprytny trik z wykorzystaniem pewnego popularnego napoju, dzięki któremu ciasto drożdżowe zawsze wyrasta i jest cudnie puszyste.
Jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe?
Charakterystyczna struktura tego ciasta to oczywiście zasługa drożdży. A te, aby mogły zacząć „pracować”, potrzebują cukru. Jeśli chcecie, by ciasto drożdżowe wyszło wam wyjątkowo wyrośnięte i puchate, dodajcie do niego… szklankę coli. Poza tym, że zawiera cukier, to jest oczywiście gazowana - dzięki temu ciasto jest lepiej napowietrzone i dobrze wyrośnie. A charakterystyczny smak coli doda mu ciekawego, lekko karmelowego akcentu. Co ważne, aby trik się udał, musicie użyć klasycznej coli z dodatkiem cukru, nie wersji „zero” ze słodzikiem. Cały przepis na ciasto drożdżowe w takiej wersji znajdziecie poniżej wraz z listą potrzebnych składników oraz sposobem przygotowania.
Zobacz także:
Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem coli
Składniki:
- 1 szklanka coli
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 8 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Przesiejcie mąkę do dużej miski. To bardzo ważne - dzięki tej czynności ciasto będzie lepiej napowietrzone.
- Następnie dodajcie łyżkę cukru, suche drożdże i sól. Wymieszajcie.
- Teraz do suchych składników dodajcie 4 łyżki oleju, jedno całe jajko oraz szklankę coli.
- Wymieszajcie wszystkie składniki, a później przez kilka minut zagniatajcie ciasto.
- Gdy przestanie kleić się do rąk, włóżcie je do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie je zagniećcie i przełóżcie na blaszkę. Znów odstawcie do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
- Teraz możecie posypać ciasto kruszonką lub ułożyć na nim owoce. Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie ciasto przez około 40 minut. Podajcie je dopiero wtedy, gdy nieco ostygnie. Smacznego!
Dlaczego ciasto drożdżowe nie wyrasta?
Jak już wspomnieliśmy, ciasto drożdżowe jest dosyć specyficzne. Wyjdzie wam, jeśli będziecie trzymać się przepisu i kilku podstawowych zasad. Inaczej ciasto po prostu nie wyrośnie i wyjdzie wam niezbyt smaczny zakalec. Dzieje się tak na przykład wtedy, gdy użyte składniki nie są w jednakowej, pokojowej temperaturze. Właśnie dlatego na jakiś czas przed pieczeniem należy wyjąć jajka (i mleko, jeśli go używamy) z lodówki. Pamiętajmy też o cukrze - jeżeli jest go za mało, to drożdże nie zaczną pracować i ciasto nie wyrośnie. Istotne jest także wyrabianie, ponieważ im dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe, tym lepiej jest ono napowietrzone.