Ciasto zapracowanej gospodyni to przykład uwielbianego ciasta piaskowego, które jest hitem wśród wypieków. Każdy, kto choć raz go spróbował, wie, o czym mowa. Deser jest puszysty i miękki, rozpływa się w ustach, a do tego sam proces przygotowania to bułka z masłem. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że ciasto piaskowe można dowolnie „dosmaczać” ulubionymi dodatkami — orzechami, czekoladą, owocami.
Ciasto zapracowanej gospodyni bije inne na głowę. Wystarczą 4 składniki
Ciasto piaskowe, ze względu na prostotę i łatwość wykonania, z pewnością gościło na każdym polskim stole. Największą popularnością cieszy się w święta wielkanocne — większość przepisów na babki bazuje właśnie na recepturze na ciasto piaskowe. Niemniej również w bożonarodzeniowe święta warto sięgnąć po ten przepis, zwłaszcza że w ferworze obowiązków i to nie tylko tych świątecznych trudno znaleźć czas na przyrządzanie skomplikowanych deserów. Ponadto proste ciasto zapracowanej gospodyni ma to do siebie, że smakuje każdemu, a więc ze stołu znika z prędkością światła, zostawiając inne wypieki w tyle.
Zobacz także:
Chcąc przygotować idealne ciasto, czyli wilgotne, ale i puszyste, musisz zwracać uwagę na szczegóły. Zanim zaczniesz ucierać jajka, wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Postaw na drobny cukier — taki zdecydowanie lepiej się uciera. Mąka z kolei powinna być przesiana, co ułatwi mieszanie ciasta, zapobiegając tworzeniu się grud. Przesiana mąką jest też mąką napowietrzoną, a więc dodatkowo spulchni ciasto. Przypilnuj również, by piekarnik nie był zbyt mocno rozgrzany - 170 st. C to maksymalna wartość. To szczególnie istotna kwestia, ponieważ za wysoka temperatura może sprawić, że ciasto wyjdzie po prostu suche. Chcąc uniknąć takiego efektu, należy też bardzo dokładnie wymieszać składniki.
Przepis na proste ciasto piaskowe. Tak przygotujesz szybki wypiek na święta
Przygotowanie ciasta piaskowego zajmuje dosłownie kilka chwil, a potrzebne składniki zapewne masz już w kuchennej szafce. To tak naprawdę cztery podstawowe w cukiernictwie produkty, czyli mąką, cukier, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto piaskowe na końcu wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, choć warto też poddać się inwencji twórczej i przygotować ciasto piaskowe np. z polewą czekoladową z orzechami i owocami w środku. Pamiętaj, że ciasto powinno być wystudzone, zanim pokryjesz je polewą. W przeciwnym razie wypiek „wchłonie” płynną dekorację.
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Zacznij od ubicia jajek. Ubij je z cukrem na jasny i puszysty kogel-mogel.
- Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj całość delikatnie łyżką.
- Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej masłem blaszki.
- Ciasto piaskowe piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C.
- Upieczony deser pozostaw na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.
- Gotowe i wystudzone ciasto możesz pokryć polewą lub np. posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Proste ciasto na święta. Słodkości, które przygotujesz w mig
Potrzebujesz pomysłów na proste ciasto, które podbije podniebienia domowników i gości? Jednym z popularniejszych i łatwych w przygotowaniu ciast jest piernik. Oczywiście nie chodzi o piernik staropolski, którego przygotowanie wymaga czasu, a o prosty deser, wymagający jedynie wymieszania składników mikserem. Piernik warto też przełożyć powidłami i ozdobić.
Kolejnym prostym ciastem, które zrobi furorę w święta, może być deser na zimno, bazujący na herbatnikach przełożonych pysznym, lekkim i puszystym kremem. Sam krem można przygotować na wiele różnych sposobów, a jednym z najprostszych jest sięgnięcie po przepis na masę budyniową. Oczywiście najlepiej, by budyń przygotować samodzielnie od podstaw, ale nie jest to koniecznością. Budyń w proszku również zdaje egzamin. Inne kremy bazują najczęściej na dobrze ubitej śmietance, „ściągniętej” żelatyną lub agarem. Tak przygotowany deser można dowolnie modyfikować, wybierając smak ciasteczek, które grają rolę spodu, oraz doprawiając masę na różne sposoby, np. skórą pomarańczową, wanilią czy kakao.