Już małe dzieci wiedzą, że warzywa oraz owoce są zdrowe i powinno się je jadać regularnie. Niektóre z nich mają tak dużo cennych składników odżywczych, że znalazły się na liście 100 najbardziej odżywczych produktów na świecie, opublikowanej przez BBC. Na podium w rankingu znalazł się owoc, który można określić mianem najzdrowszego. Wygląda interesująco, a jak smakuje?
Cherimoya. Co to jest?
Najzdrowszy owoc świata o którym mowa to cherimoya (inaczej czerymoja albo flaszowiec peruwiański). W rankingu BBC, gdzie przedstawiono najbardziej odżywcze produkty spożywcze na świecie, cherimoya zdobyła 96 punktów na 100 możliwych. Prawdopodobnie pochodzi z Ameryki Południowej, ale istnieją pewne przypuszczenia, iż mogła zostać sprowadzona na te tereny z Afryki. Obecnie cherimoyę uprawia się właśnie w Afryce, w zachodniej części kontynentu, a także w Portugalii czy Izraelu, a także w Hiszpanii.
Zobacz także:
fot: Emilio Ereza/AdobeStock
Owoce cherimoi są wielkości jabłka i mają skórkę o dość oryginalnej strukturze - może mieć wypustki wyglądające nieco jak łuski. W środku cherimoya przypomina gruszkę, jej miąższ jest biały i - co ciekawe - ma lekko budyniową konsystencję. Z tego też powodu owoc ten bywa nazywany budyniowym jabłkiem. Można spożywać go na surowo za wyjątkiem pestek oraz skórki. W smaku przypomina ananasa, truskawkę albo mango.
Cherimoya. Wartości odżywcze
Cherimoya stanowi dobre źródło potasu - w 100 g owocu znajduje się aż 290 mg tego pierwiastka. Zawiera także witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A oraz magnez, fosfor czy wapń.
Jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć ryzyko różnych chorób i zmniejszyć stres oksydacyjny. Ponadto zawarte w cherimoi acetogeniny mogą wykazywać działanie przeciwzapalne. Znajdująca się w tym owocu witamina C wzmacnia odporność i wpływa pozytywnie na cały układ odpornościowy, a błonnik wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości.
Jak jeść cherimoyę?
W Polsce da się kupić świeże owoce cherimoi, choć ich cena jest wysoka - około 18 zł za jedną sztukę. Nie wymagają specjalnej obróbki przed spożyciem - można jeść je na surowo. Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć z niego miąższ za pomocą łyżeczki albo noża. I następnie zjeść jako zdrową przekąskę między posiłkami albo użyć do przygotowania sałatki owocowej, koktajlu, jogurtu z owocami i granolą czy owsianki.
fot: sokorevaphoto/AdobeStock
Ze względu na ciekawą, nieco budyniową strukturę miąższu, można podać cherimoyę jak lody - wystarczy schłodzić ją wcześniej w lodówce.
Pamiętajmy, że jadalny jest tylko miąższ - pestek oraz skórki cherimoi się nie spożywa.