W Polsce uznawany jest za owoc tropikalny, a w Azji to prawdziwy przysmak. Wyróżnia się brązową skórką, która w dotyku przypomina łuskę węża. Choć jego nazwa może odstraszać, to owoc węża posiada wyjątkowo cenny miąższ. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma salak.

Owoc węża - co o nim wiemy?

Salak, znany pospolicie jako owoc węża, pochodzi z Azji. Uprawia się go głównie w Indonezji, Tajlandii i Malezji, choć jego popularność na świecie wciąż rośnie. Salak rośnie na palmach, zbiera się go w kiściach podobnie jak daktyle. Owoc ma niewielki rozmiar, stożkowaty kształt, a jego miąższ jest lekko żółty i przypomina trochę czosnek. Zawiera w sobie nasiono, które nie nadaje się do spożycia. Smak jest słodki z odrobiną kwaskowości i można w nim wyczuć orzechowo-jabłkowe nuty. Mówi się, że owoc węża przypomina ananasa połączonego z jabłkiem lub gruszką. Wyróżnia się chropowatą skórką o brązowym kolorze, stąd jego tajemnicza nazwa. Można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet. Wyróżnia się niespotykanym wyglądem, ale też wyjątkowym smakiem. 

Zobacz także:

Jakie właściwości ma salak?

Owoc węża słynie nie tylko z głębokiego smaku, ale zawiera wiele składników odżywczych. Warto dodać go do swojej diety, jeśli poszukujemy produktów o niskiej wartości kalorycznej i bogatych w witaminy i minerały. Salak, dzięki wysokiej zawartości błonnika, ma właściwości wspomagające układ trawienny. Przy regularnym wprowadzeniu go do swojej diety możemy pożegnać się z problemem z zaparciami i przyczynić się do poprawy perystaltyki naszych jelit.

Właściwości salaka pozytywnie działają też na oczy. Owoc węża zawiera dużą ilość beta-karotenu. Jego obecność okazuje się pomocna przy schorzeniach oczu związanych z wiekiem, a także może zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. W okresie jesiennym często szukamy sposobów na wzmocnienie swojej odporności. Witamina C, obecna w salaku naturalnie wspomaga układ odpornościowy. Dzięki temu będziemy mniej narażeni na infekcje i przeziębienia. Dodatkowo, witamina C pomaga zwalczać wolne rodniki. Obecność tej witaminy korzystnie wpływa na kondycję skóry, zapewniając jej elastyczność i opóźniając procesy starzenia. Owoc węża ma też właściwości istotne dla cukrzyków - może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. 

W 100 g świeżego owocu węża znajdziemy:

  • 82 kalorie;
  • 0,8 g białka;
  • 0,4 g tłuszczy;
  • 22 g węglowodanów;
  • 2,6 g błonnika;
  • 8 proc. dziennego zapotrzebowania witaminy C;
  • 1 proc. dziennego zapotrzebowania wapnia;
  • 3 proc. dziennego zapotrzebowania potasu;
  • 2 proc. dziennego zapotrzebowania żelaza.

Owoc węża w kuchni

Złożony smak salaka łączy w sobie nuty słodyczy i kwasowości. Może on różnić się w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości owocu. W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się szczególnie jego chrupką konsystencję. Stanowi dodatek do deserów i sałatek owocowych oraz dań słodko-kwaśnych. Z owocu węża można przygotować też dżemy i soki. Jego smak podkreślą przyprawy takie, jak cynamon, goździki i chili. Owoc węża przyda się wam też do przygotowania prostego koktajlu o dobroczynnych właściwościach. Poniżej znajdziecie wszystkie potrzebne składniki oraz instrukcję, z pomocą której krok po kroku sami przyrządzicie taki koktajl:

Przepis na smoothie z salakiem

Potrzebne składniki:

  • 3 dojrzałe owoce salaka;
  • 1 banan;
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego;
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

  1. Należy obrać owoce salaka i banana;
  2. Teraz wystarczy pokroić je i umieścić w blenderze;
  3. Do owoców dodajemy mleko kokosowe i miód;
  4. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji;
  5. Podajemy lekko schłodzony, wtedy smakuje najlepiej.