Podroby w czasach PRL-u zajmowały ważne miejsce na polskim stole. Odpowiednio przyrządzone zaskakują pysznym smakiem. Z czasem wiele osób zapomniało o ich istnieniu, a niektórzy celowo ich unikają. Są skarbnicą wielu substancji odżywczych. Sprawdź, jak dobrze je przygotować.
Czym są podroby?
Do podrobów zaliczamy narządy wewnętrzne zwierząt tj. kurczaki, kaczki, świnie i krowy. Są tańszą alternatywą dla mięsa i łatwo można dostać je w sklepach spożywczych i mięsnych. Podroby znacznie spadły na popularności i dziś spożywane są dużo rzadziej. Uważane są za wytwory o dużo niższej jakości. Jest to błędne przekonanie, ponieważ podroby bogate są w cenne składniki odżywcze i dostarczają do naszego organizmu duże ilości wapna. Spożywane nawet raz w tygodniu będą ciekawym urozmaiceniem i wzbogacą naszą dietę. Panuje przekonanie, że spożywanie podrobów powinno się ograniczyć. Prawdopodobnie bierze się to z braku wiedzy i nieatrakcyjnego wyglądu narządów, który nie przyciąga do siebie. Najwięcej dobrych składników zawierają wątroby, ozory, nerki i płuca. Zawierają korzystne dla człowieka białka i kwas foliowy. To źródło dużej ilości witamin z grupy B, A, D i K.
Zobacz także:
Na półkach sklepowych możemy dostać:
- serca;
- wątroby;
- żołądki;
- nerki;
- płuca;
- ozory;
- mózgi;
- śledziony.
Fenomen cynaderek wieprzowych
Tradycyjne cynaderki od razu kojarzą się nam z kuchnią kryzysową. W czasach PRL-u i okresie między wojennym cieszyły się dużą popularnością. Pojawiały się w menu tanich barów. W okresie biedy chętnie używano ich jako zamiennik dla wyższych gatunkowo mięs. Wybierano wtedy mniej szlachetne części pochodzące ze zwierząt. Warto zaznaczyć, że potocznie zwane cynaderki odnoszą się nie tylko do dań z nerek, ale mogą określać też dania z jąder byka lub świni. Mało kto regularnie spożywa podroby. Dziś nerki wieprzowe, czyli cynaderki powoli odchodzą w zapomnienie. Wciąż mogą stanowić bazę smacznych i atrakcyjnych potraw. Niezależnie, czy ich mięso pochodzi z wieprza, czy z drobiu stanowią źródło cennych składników odżywczych. Ma właściwości antyoksydacyjne i wspomaga układ odpornościowy. Dzięki temu może korzystnie wpływać na działanie wolnych rodników. Cynaderki wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu. Zawarta w nich witamina B5 uczestniczy w przemianie białek i tłuszczów, obniżając poziom "złego" cholesterolu. Nerki są także potężnym magazynierem fosforu, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Jak kupować podroby?
Kiedy staniesz przed sklepową ladą, warto wiedzieć czym kierować się przy zakupie najlepszych podrobów. Wybierz do tego sprawdzony sklep, w którym sprzedawca zapewni cię o świeżości produktów. Pierwszym wyznacznikiem, który powinien zwrócić twoją uwagę, jest ich data przydatności do spożycia. Podroby zachowują świeżość przez krótki czas, dlatego najlepiej przyrządzić je zaraz po zakupie. Dzieje się tak, ponieważ w ich składzie znajdziemy dużo wody, krwi i enzymów. Zacznij od oczyszczenia ich z błon i niejadalnych części, a później umyj dokładnie w wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się ich charakterystycznego aromatu. Niepokojącym elementem, który powinien odstraszyć cię od zakupu, jest zapach i konsystencja wyrobów. Jeśli są lepkie i wyczuwasz ich nieprzyjemny woń, wstrzymaj się z zakupem. Prawdopodobnie ich czas przydatności do spożycia już dawno minął. Podroby są częścią tradycyjnych przepisów naszych mam i babć. Istnieje wiele osób, które wspominają posiłki z wątróbką, czy nerkami jako koszmar swoich młodzieńczych lat. Ich cena jest dużo niższa niż innych części mięsa. To element, który może zachęcić do przetestowania ich w swojej kuchni.