Na Wielkanoc przygotowujemy różne pyszności, jak mazurek, babka piaskowa (albo drożdżowa) faszerowane jajka oraz oczywiście żurek. Koniecznie z dodatkiem białej kiełbasy, którą nie tylko wrzuca się do zupy, ale także podaje jako osobne danie. W tym celu należy ją upiec, ale trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. W przeciwnym razie biała kiełbasa może być wysuszona i zwyczajnie niesmaczna. Sprawdźcie, jak tego uniknąć. 

Dlaczego biała kiełbasa jest sucha?

Gdy chcemy podać białą kiełbasę na ciepło, na przykład z dodatkiem cebuli, to możemy ją ugotować albo upiec w piekarniku. W obu przypadkach zdarza się, że kiełbasa wychodzi bardzo sucha i pęka. Dzieje się tak zawsze przez zbyt wysoką temperaturę. Wówczas białko bardzo szybko się ścina, tłuszcz raz-dwa wytapia z mięsa, więc w rezultacie kiełbasa jest twarda, sucha i niezbyt smaczna. Ma to miejsce zarówno w przypadku gotowania, jak i pieczenia kiełbasy w piekarniku. 

Zobacz także:

Jak piec białą kiełbasę?

Kiełbasę można gotować, ale najsmaczniejsza jest ta z piekarnika z dodatkiem cebuli. Białą kiełbasę umieszcza się w zalewie, a później piecze - jest dzięki temu rumiana, soczysta i pełna smaku. Można osiągnąć ten efekt pilnując jednej żelaznej zasady. Biała kiełbasa powinna zawsze być pieczona w temperaturze 180 stopni Celsjusza. To wartość optymalna – mięso wówczas podgrzewane jest równomiernie, więc biała kiełbasa nie powinna pękać i możecie być pewni, że nie wyjdzie wysuszona. Poniżej znajdziecie prosty przepis na smaczną białą kiełbasę z piekarnika. 

Przepis na pieczoną białą kiełbasę

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 3 cebule

Zalewa:

  • 50 ml białego wina (można zamienić je na tę samą ilość jasnego piwa lub 2 łyżki octu)
  • 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pół płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Włóżcie białą kiełbasę do naczynia żaroodpornego z pokrywą (jeśli jej nie macie, przykryjcie później kiełbasę folią aluminiową). 
  2. Ułóżcie między kiełbaskami pokrojoną na plastry lub w piórka cebulę.
  3. W misce wymieszajcie składniki na zalewę. Wlejcie wino (lub piwo albo ocet), sos sojowy, dodajcie miód, musztardę, pieprz oraz majeranek i dokładnie wymieszajcie. 
  4. Boczek pokrójcie w kostkę.
  5. Wlejcie zalewę do naczynia z kiełbasą i na jej wierzchu ułóżcie boczek.
  6. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przykryjcie naczynie pokrywą (albo folią aluminiową) i wstawcie do pieca.
  7. Pieczcie przez 45 minut. Po tym czasie zdejmijcie pokrywę i pieczcie kiełbasę przez kolejne 45 minut. Dzięki temu będzie soczysta, a jednocześnie przyrumieniona. Smacznego!