Wielu Polaków wciąż posiada w kuchni kuchenkę gazową. Z czasem kiedy pojawiają się na niej zabrudzenia, pod wpływem ognia stają się jeszcze trudniejsze do wyczyszczenia. Istnieje sposób, aby zrobić to w zaciszu swojego domu.

Dlaczego należy regularnie czyścić kuchenkę gazową?

Dbanie o odpowiednią czystość kuchenki gazowej, w tym palników i żeliwnego rusztu ma służyć nie tylko kwestiom estetycznym, ale przede wszystkim zdrowiu. Gromadzące się w zakamarkach kuchenki duże ilości tłuszczu i drobinki jedzenia zwiększają ryzyko występowania pleśni i groźnych bakterii. Systematyczne czyszczenie powierzchni kuchenki gazowej pomaga w utrzymaniu jej należytego stanu. Dużo trudniej jest, jeśli przyjrzymy się palnikom. Nagromadzony na nich brud jest dużo trudniejszy do usunięcia. Menu w restauracjach bywa bardzo bogate w różnego rodzaju ryby, mięsa i grillowane warzywa. Ich zapachy mieszają się podczas smażenia, a resztki jedzenia osadzają się na płycie i palnikach kuchenek. Pod wpływem temperatury przypalają się, co powoduje dymienie i skutecznie wpływa na zmianę smaku przyrządzanej potrawy. Ma to główny wpływ na spadek jakości oferowanych dań, które powinny zachwycać klienta świeżością i niespotykanym smakiem. Smak spalenizny jest bardzo szybko wyczuwalny. Regularne czyszczenie kuchenki i jej palników wpływa nie tylko na jej wygląd, ale i smak potraw.

Zobacz także:

Jak skutecznie wyczyścić palniki kuchenki gazowej?

Resztki jedzenia i tłuszcz to pierwsze rzeczy, które przychodzą na myśl, kiedy myślimy o brudzie osadzającym się na palnikach gazowych. Na rynku dostępnych jest wiele środków, które mogą wspomóc usunięcie przypieczonych plam, jednak zawierają one silne substancje chemiczne i mogą podrażniać skórę. Istnieje sposób, aby pozbyć się zabrudzeń z palników w bardziej bezpieczny sposób. Potrzebujesz tylko podstawowych składników, które na pewno masz w domu.

Przepis na środek czyszczący:

  • szklanka ciepłej wody;
  • szklanka octu;
  • 5 łyżeczek płynu do mycia naczyń.

Przed rozpoczęciem czyszczenia upewnij się, że gaz jest wyłączony, a następnie zdejmij palniki z kuchenki. Wlej do miski wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj. W tak przygotowanej miksturze zanurz brudne palniki. Powinny leżeć tam pół godziny. Po 30 minutach wyciągnij je z miski i dokładnie natrzyj sodą oczyszczoną. Możesz wspomóc się szczoteczką, aby dokładnie wyszorować brud. Powinien bez problemu odklejać się od powierzchni palnika. Na koniec przemyj je pod bieżącą wodą i wysusz do sucha. 

Jak umyć ruszt kuchenki gazowej?

Aby cieszyć się czystą kuchenką gazową, poza palnikami warto pamiętać też o jej ruszcie. Na niej również zbierają się tłuszcze, które pod wpływem ciepła przyklejają się do żeliwnych powierzchni. Jeśli masz w domu sodę oczyszczoną, bez problemu pozbędziesz się niechcianych zabrudzeń. Na kuchennym blacie lub stole rozwiń folię, a na niej połóż ruszt. Chwyć rogi pozłotka, złóż je i zagarnij. W ten sposób uzyskasz pewnego rodzaju ramkę, w której mieści się cały ruszt kuchenki. Do środka wsyp sodę oczyszczoną, a następnie zalej wodą, tak aby zakryła ruszt. Możesz delikatnie wymieszać zawiesinę, aby soda oczyszczona mogła się równomiernie się rozprowadzić. Teraz musisz odczekać 3 godziny, aby mikstura mogła zadziałać. Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wylej wodę z wnętrza przygotowanej ramki. Przy pomocy szczoteczki zdrap resztki pozostałego brudu, który dzięki właściwościom sody powinien łatwo odpaść. Po zakończeniu procesu przemyj cały ruszt szmatką nasączoną wodą. Jeśli chcesz dokładnie wyczyścić także powierzchnię płyty, wykorzystaj do tego resztki sody i odrobinę płynu do mycia naczyń. Pasta rozpuści wszelkie powstałe na niej zanieczyszczenia. Rozsyp proszek po płycie, a następnie wetrzyj w nią płyn za pomocą wilgotnej gąbki. Po 10 minutach wytrzyj płytę i ciesz się czystą kuchenką. Powtarzaj zabieg przynajmniej raz w tygodniu.