Nie od dziś wiadomo, że szpinak jest uważany za jedną z najzdrowszych i najbardziej wartościowych roślin liściastych, która z całą pewnością powinna regularnie znajdować miejsce w menu Polaków. To prawdziwa bomba witaminowa, która wzmacnia odporność, poprawia kondycję skóry i organizmu, a także chroni przed wieloma chorobami. Szpinak jest także bogatym źródłem cennych związków mineralnych i antyoksydantów, a jego regularne spożywanie przynosi efekty, które z pewnością szybko odczujesz na własnej skórze. Co sprawia, że ta zielona roślina jest tak wartościowa?
Jakie wartości odżywcze zawiera szpinak?
Szpinak, podobnie jak wiele innych zielonych warzyw i roślin, posiada szereg cennych składników odżywczych, które wspierają organizm w wielu aspektach. W zielonych liściach można znaleźć między innymi:
Zobacz także:
- Witaminę A, C, E oraz K, które nie tylko wzmacniają odporność na infekcje w organizmie, ale i korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, dbają o prawidłową krzepliwość krwi i pracę serca oraz regulują ciśnienie.
- Magnez, wapń i potas, czyli związki mineralne odpowiadające za zdrowe kości i mięśnie. Zapobiegają bolesnym skurczom mięśniowym i tzw. ciężkim nogom, które doskwierają szczególnie po nocy. Pomagają zadbać o dobre samopoczucie w ciągu dnia i dodają energii.
- Żelazo i kwas foliowy, które biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, co jest niezwykle istotne dla osób cierpiących na anemię i dla kobiet w ciąży.
- Przeciwutleniacze, a wśród nich luteina, która dba o prawidłowy wzrok i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Czy szpinak jest dobry dla osób na diecie?
Zielone liście szpinaku są także niezwykle niskokaloryczne, więc doceniają je w szczególności osoby dbające nie tylko o dobre zdrowie, ale i o smukłą sylwetkę. Ta cenna roślina zawiera w 100 g zaledwie 23 kcal, co sprawia, że jest idealnym składnikiem i dodatkiem w lekkich posiłkach. Co więcej, liście szpinaku to także bogate źródło błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na długie godziny, wspomaga układ pokarmowy w procesach trawienia i zapobiega zaparciom.
Aby wartości odżywcze zawarte w szpinaku wchłaniały się w organizmie jeszcze lepiej i szybciej, warto łączyć go z produktami o bogatej zawartości witaminy C, między innymi z cytrusami lub papryką.
Jak wykorzystać szpinak w codziennej diecie?
Sposobów na włączenie liści szpinaku do codziennej diety jest naprawdę wiele, więc każdy z pewnością może wykorzystać go według indywidualnych preferencji. Zielona roślina doskonale sprawdza się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych propozycjach.
Jednym z nich jest pełen witamin i minerałów pyszny koktajl, do którego potrzebujesz jedynie garść świeżego szpinaku, banana, jabłka i wody. Wystarczy, że umyjesz dokładnie wszystkie owoce i warzywa, pokroisz na mniejsze kawałki i wrzucisz do miksera wraz z wodą. Po zmiksowaniu zyskujesz prawdziwą bombę witaminową, która z pewnością doda ci energii na cały dzień.